eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megkezdődött az elszámoltatás

Balsai István miniszterelnöki megbízott megkezdte munkáját a 2006. október 23-i rendőri brutalitással kapcsolatos iratok begyűjtésével. Erről az érintett számolt be Gulyás Gergely fideszes képviselővel közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az 2006. augusztus 20-i tűzijáték és az október 23-i rendőri erőszak áldozataival az események negyedik évfordulójáig meg szeretnék kötni az egyezségeket, és ki akarják fizetni a kártalanítást.

A fideszes országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az állam csak a jogalappal bíró, megalapozott követeléseket elégíti ki, ezt is a bírói gyakorlattal összhangban álló mértékben.

Balsai István közölte: miniszterelnöki megbízottként megkezdte a munkát, megérkeztek a rendőri iratok; további iratokat kívánnak begyűjteni. A 2006. októberi rendőri brutalitás körülményeit, feleseit vizsgáló miniszterelnöki megbízott megismételte, hogy felhatalmazás kiterjed minden olyan titkosított irat beszerzésére is, amelyre eddig a jó szándékú vizsgálatoknak nem volt lehetősége.

A sajtótájékoztatón részt vett Fábián Gábor, a 2006. október 23-i események egyik sérülje, aki a vele kapcsolatos történésekről azt mondta: aznap részt vett a Fidesz-nagygyűlésén. Hazafelé tartva a rendőrök a Károly körút és a Dob utca sarkán minden felszólítás nélkül "ráugrottak", eltörték a szárkapocscsontját, valamint az ujját bilincselés közben. Hozzátette: a Madách térig húzták, ahonnan rendőrautóval vitték a Gyorskocsi utcába. Ezután a János kórházba vitték, és amikor a három rendőr megtudta, hogy eltört a keze, lába, otthagyták.

Balsai István kérdésre válaszolva kiemelte: nem tudni pontosan, hogy meddig tart a munkája, mint mondta, nagy terjedelmű az ügy. Leszögezte: nem fog három és fél évig tartani a vizsgálat, de hónapokat fog igénybe venni.

A Gyurcsány Ferenc felelősségét vizsgáló kérdésre úgy válaszolt: ez nem képezi feladatát. A megbízása arra szól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számára készítsen egy jelentést, amelyben kitér majd a politikai, a szakmai, és a jogi felelősség kérdésére is.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megismételte: a tűzijáték áldozatainak kártérítése 300 millió forint, a rendőri brutalitás áldozataié a becslések szerint 200 millió forint lehet. Kifejtette: tűzijátékkal kapcsolatban zömében peren kívüli egyezségek jönnek majd létre, az októberi eseményeknél pedig akkor lehet szó kártalanításról, ha megtörtént a bűncselekmény és azt rendőr követte el.

A sajtótájékoztatóra eljött Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője, és kérdezni kívánt a két fideszes politikustól, akik jelezték, majd képviselői minőségben megtárgyalják egymással a felvetődő kérdéseket.

Az Országgyűlés június 8-án fogadta el az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot. A parlament megkövet minden ártatlan áldozatot, és bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit 2006-ban - augusztus 20-án, illetve az ősz folyamán - akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért. A törvényhozás erkölcsi és anyagi kártérítést ígért.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×