eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újra Heinz Fischert választották az osztrákok államfőjüknek

A várakozásoknak megfelelően Heinz Fischer, a hivatalban lévő államfő nyerte a vasárnapi osztrák elnökválasztást a nem hivatalos részeredmények szerint.

A szavazatok 53 százalékos feldolgozottsága mellett a régi-új szövetségi elnök a szavazatok 78,6 százalékát kapta. A győzelemhez az érvényes voksok több mint felére van szükség.

A második helyen Barbara Rosenkranz, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel. A harmadik jelölt, az országos politikában szinte ismeretlen s magát "keresztény fundamentalistaként" jellemző Rudolf Gehring 5,8 százalékot ért el.

A választási részvétel rendkívül alacsony, mintegy 48 százalékos volt. Az előző alkalommal, 2004-ben a választásra jogosultak 71,6 százaléka vett részt a szavazáson.

A közvélemény-kutatások 80 százalék körüli szavazatarányt jósoltak a független jelöltként induló, de az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Fischernek.

A másik nagy osztrák párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem állított jelöltet. Részben ezért, részben Fischer biztosra vett győzelme miatt rendkívül alacsony, 50-60 százalékos választási részvételt jósoltak az előzetes felmérések.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×