eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Közmunkaprogramot hirdet kormányra kerülése után a Fidesz - a nap hírösszefoglalója

Regionális és országos közmunkaprogramot hirdet kormányra kerülése után a Fidesz. Egyértelmű választ vár az adócsökkentés ügyében a Fidesz elnökétől az MSZP országos listavezetője. Több intézkedéssel próbálja csökkenteni a sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben az Országos Választási Iroda.

Regionális és országos közmunkaprogramot hirdet kormányra kerülése után a Fidesz. A párt elnöke Miskolcon ismét ígéretet tett az idei adócsökkentésre is. Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben sokkal összefogottabb, koncentráltabb és fejlesztésközpontú lesz a közmunkaprogram rendszere Magyarországon. Úgy fogalmazott: az embereket célzottan a nemzetgazdaság érdekének megfelelően fogják közmunkára kérni; példaként az árvízvédelmet, a csatornázást és a belvízvédelmet említette.

Egyértelmű választ vár az adócsökkentés ügyében a Fidesz elnökétől az MSZP országos listavezetője. Mesterházy Attila azt kérte Orbán Viktortól: mondja meg egyértelműen, mit jelent az azonnali és radikális adócsökkentés, amelyről korábban beszélt. Mesterházy Attila emlékeztetett: Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke keddi, komlói fórumán arról beszélt, hogy az idén nem lehet adócsökkentés.

57 egyéni választókerületben 2 és félmillió szavazót várnak az urnákhoz vasárnap reggel 6-tól este 7 óráig, az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában. A voksoláson azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát, ha nincs legalább 3 ilyen jelölt, akkor az első 3 legtöbb szavazatot szerző jelölt méretheti meg magát ismét.

Több intézkedéssel próbálja csökkenteni a sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt helyeken az Országos Választási Iroda. A módosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait nem kézzel kell felvezetni a névjegyzékbe, hanem a jegyzőkönyvvezetőknek egy előre kinyomtatott listán kell megjelölni azokat, akiket a szavazás napján regisztráltak. Azt is javasolják, hogy a névjegyzékbe felvettek listáját csak a voksolás után töltsék ki.

A Magyar Kórházszövetség szerint már idén 235 milliárd forinttal kellene növelni a gyógyításra-megelőzésre szánt előirányzatot, hogy az egészségügyi intézmények működőképesek maradhassanak. A 120 magyarországi egészségügyi intézményt tömörítő szervezet új ügyvezető elnöke az egri közgyűlésen hangsúlyozta: a jelenlegi helyzet a kórházi struktúra összeomlásával fenyeget. Rácz Jenő hozzátette: az adósságállomány finanszírozásához már most plusz 65 milliárd forint szükséges.

Újabb kismama került kórházba H1N1-es vírusfertőzés miatt - közölte az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc az InfoRádióban elmondta: a terhessége 21. hetében lévő nő állapota súlyos, de nem életveszélyes. Hozzátette: a kismama nem kapott védőoltást.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint csak minimális vízdíjemelkedésre kell számítani az idén. A tárca azután közölte ezt, hogy a Magyar Nemzet azt írta: a vízszolgáltatók attól félnek, hogy a kormány döntése miatt ebben az évben nem kaphatnak támogatást a fogyasztók, emiatt egyes településeken akár az 1.800 forintot is elérhetné a köbméterenkénti vízdíj. A vízügyi tárca hangsúlyozta: a lakossági ivóvíz idei ára nem fogja meghaladni a 485 forintot.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint Magyarországon keveset költenek kutatás-fejlesztésre és innovációra, emellett a meglévő összeget sem hatékonyan használják fel. Pálinkás József a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara közgyűlésén hangsúlyozta: hatékonnyá, átláthatóvá és stabillá kell tenni a finanszírozási rendszert, amihez szükség lenne egy kormányzati szinten működő kutatási és innovációs tanácsra.

Budapesten Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke illetve a díszvendég Izrael nagykövete nyitotta meg a 17. Nemzetközi Könyvfesztivált. A vasárnapig tartó eseményre 24 országból érkeznek vendégek és kiállítók a Millenáris Parkba. A seregszemlére csaknem 200 új könyv jelenik meg. A könyvfesztivál idején több szakmai programot is tartanak.

Megalapozatlannak tartja az ügyész a Kulcsár Attila és társai büntetőperében született elsőfokú ítéletet, ezért új eljárást kért az ügyben. A per másodfokú tárgyalásának kezdetén a fellebbviteli főügyész hangsúlyozta: az elsőfokú ítélet hibái nem azt jelentik, hogy a vádlottak nem követtek el bűncselekményt, hanem, hogy nem azokat a bűncselekményeket, amelyeket az elsőfokú bíróság megállapított. Megalapozatlannak tartja az elsőfokú ítéletet a védelem is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×