eur:
395.51
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A magyar tej is lehetne olcsóbb, ha bíznának egymásban a termelők és a kereskedők

Katasztrofális évet zártak a magyar tejtermelők, ráadásul az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint egyre kisebb mértékben emelkedik a nyerstej termelői ára. A Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak arról beszélt, hogy fel tudnák venni a versenyt a nyomott áron kínált szlovák, cseh vagy lengyel termékekkel, a termelők és a kereskedők azonban nem bíznak egymásban, ezért a hazai áru rendre háttérbe szorul.

Tízmilliárd forintos veszteséggel zárták az elmúlt évet a magyar tejtermelők az alacsony felvevői árak és a kedvezőtlen közgazdasági viszonyok miatt - mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke. Az ágazatban komoly gondot jelent, hogy a termelők és a kereskedők nem bíznak egymásban, így utóbbiak Nyugat-Európából, illetve Cseh- és Lengyelországból az ott keletkező többletet Magyarországra hozzák, és nyomott áron eladják a magyar fogyasztóknak - tette hozzá Kovács László.

Ezen mindenképpen változtatni kell, a terméktanács képviselői emiatt már a kormánnyal is tárgyaltak, aminek eredményeképpen ígéreteket, illetve vissza nem térítendő támogatást kaptak. Kovács László szerint azonban mindez csak átmeneti megoldást jelent arra, hogy ne csökkenjen tovább a magyar szarvasmarha-állomány és a tejtermelés.

A Magyarországon termelt tej mennyisége 2008-hoz képest tavaly közel 9 százalékkal csökkent, míg az egész Európai Unióban a visszaesés mértéke csupán fél százalékos volt. Ez nagyon veszélyes folyamat - jegyezte meg a terméktanács elnöke.

A magyar termelőknek is van lehetőségük exportálni a terméküket - a kivitel a tavalyi év első három hónapjához képest idén márciusig nőtt is -, Kovács László szerint azonban ez sem biztosíthatja megfelelően a gazdák megélhetését. "A termelőknek pedig mindennap biztonságra van szüksége, és, természetesen, jó árakra" - jegyezte meg.

A termelők a legtöbb tejet és tejterméket még mindig a hazai piacra adják el, de sok nyerstejet visznek Szlovéniába, Romániába és Olaszországba. A Közel-Keletre főleg a tejfeldolgozók exportálnak, elsősorban tartós terméket, főleg sajtokat és joghurtot - mondta a Tej Terméktanács elnöke.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×