eur:
394.41
usd:
370.26
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Nézőpont: nőtt a Fidesz tábora

Négypárti parlament alakulhat - ez a legvalószínűbb forgatókönyv a Nézőpont Intézet új közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz-KDNP támogatottsága tovább nőtt, 63 százalékos, a szocialistáké stagnál, a Jobbiké csökkent. A bejutási küszöb környékén is eldőlni látszik a küzdelem: az LMP maximális tábora hetek óta 5 százalék fölött, az MDF-é alatta van.

Tovább emelkedett a Fidesz-KDNP támogatottsága, a pártszövetség potenciális szavazótáborának nagysága 63 százalékos - derül ki a Nézőpont Intézet új közvélemény-kutatásából, amelyet március 31. és április 2. között, ezer ember megkérdezésével készítettek.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából január óta a kampány minden hetében készített felmérést, az ezekből kirajzolódó trend a Fidesz és az LMP számára kedvező: sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudta érdemben növelni táborát, sőt mindkét párt támogatása apadt. Ennek oka lehet Gyurcsány Ferenc színrelépése, a kormányközeli korrupció szappanoperájának folytatása, valamint a Jobbik komolyságát megkérdőjelező botránykrónika. Az MSZP maximális szavazótábora a januári 22 százalékról 15 százalékra, a Jobbiké 16 százalékról 11 százalékra csökkent - olvasható az elemzésben.

A küszöb fölött az LMP

A Jobbik felé kacsintókat a Fidesznek nagyrészt sikerült megtartania, a baloldalon hiteles pártot keresők pedig az LMP-be helyezték bizalmukat. A zöld párt bevallott támogatottsága a Nézőpont Intézet kutatásaiban először emelkedett 5 százalék fölé, míg potenciális szavazótábora már hetek óta 7-9 százalék között mozog.

Az MDF azonban nem tudott profitálni a pártot kereső baloldali szavazókból: továbbra is enyhén a küszöb alatt, 4 százalékon van potenciális támogatottsága.

Orbán a Fidesznél is népszerűbb

A megkérdezettek 52 százaléka múlt héten Orbán Viktort választotta volna miniszterelnöknek egy közvetlen szavazáson. Ekkora támogatottságot legutóbb az országértékelő beszéd után mért a Nézőpont Intézet a Fidesz elnökének.
Az elemzés szerint érthető, hogy az akkor bemutatott, azóta gondosan épített államférfiimázsra épül a párt kampánya, ugyanis az utóbbi hetekben Orbán Viktor már a Fidesznél is népszerűbb lett valamivel.

A többi kormányfőaspiránsnak a kampány során nem sikerült elhitetnie magáról, hogy képesek volnának legyőzni a legnagyobb ellenzéki párt elnökét. Mesterházy Attila növelte ugyan táborát (7-ről 10 százalékra), de Bokros Lajos kárára (15-ről 12 százalék), Vona Gábor pedig nem tudott kitörni az 5 százalék körüli támogatottságból.

A Nézőpont Intézet kérdésére a Fidesz-szimpatizánsok 93 százaléka állította, hogy mindkét szavazatával ugyanarra a pártra fog voksolni. Az MSZP és a Jobbik esetében ez a szám 86, illetve 85 százalék, az LMP- és az MDF-szimpatizánsoknak pedig csak a háromnegyede tart ki pártja mellett mindkét szavazatával. Mivel a kis pártok egyéni jelöltjeinek semmi esélyük sincs bejutni a parlamentbe, az e pártokat támogató stratégiai szavazók a nagyobb formációk jelöltjeit támogatják.

Jó esély a kétharmados többségre

A Nézőpont Intézet a választás előtti utolsó kutatásában is megkísérelte modellezni a következő parlament összetételét, amelynek alapján a Fidesz-KDNP-szövetségnek továbbra is komoly esélye van a kétharmados többség megszerzésére, 284 mandátumot gyűjthetnek. Az MSZP-nek nőtt az esélye a "második erő" címre a Jobbikkal szemben, ugyanis a szocialisták 50 képviselői helyre számíthatnak, míg a Vona Gábor vezette párt 37-re.

Az elemzés szerint szokatlanul sok, akár 120-nál is több választókerületben már az első fordulóban végeredmény születhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×