eur:
388.95
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Halálhír sms-ben a kórháztól - jogszerű, de nem etikus

Sms-ben értesítette a családot hozzátartozójuk haláláról az egyik miskolci kórház. Az esetről az Index fogyasztóvédelmi blogja, a Tékozló Homár számolt be. Az InfoRádió által megkérdezett orvosi kommunikációs szakértő szerint a halál sms-ben való közlése jogilag helyes, minden más szempontból azonban kifogásolható eljárás.

A kórházak a saját működési rendjüknek megfelelő formában értesítik a hozzátartozókat a halálesetről, vagyis jogszerű, ha sms-ben teszik ezt meg - reagált az InfoRádió által megkérdezett orvosi kommunikációs szakértő a Tékozló Homár azon blogbejegyzésére, amelyből kiderül, hogy egy miskolci intézmény mobilon, sms-ben közölte a hozzátartozóval a halálhírt.

Pilling János azonban hangsúlyozta, hogy bár a kórház jogszerűen járt el, az értesítés személytelensége joggal kelt megdöbbenést az emberekben.

Az orvostanhallgatóknak az orvosi kommunikáció tantárgy keretein belül tanulhatnak a erről a témáról. Azt tanítják, hogy a legjobb az, ha a hozzátartozók a betegség utolsó időszakában és a halált megelőzően is jelen lehetnek, ez általában a beteg és a rokon igénye is.

Ebben az esetben nem kell őket külön felhívni, értesíteni, viszont ha nem tudnak a beteg mellett lenni, akkor érdemes behívni őket a kórházba, és személyes találkozót egyeztetni velük.

Az semmiféleképpen sem jó megoldás a szakértő szerint, ha az orvos üzenetrögzítőn vagy sms-ben közli a halálhírt. Ha nem lehet elérni a hozzátartozót, akkor célszerű először olyan sms-t írni neki, amelyben arra kérik, hogy hívja fel a kórházat vagy a kezelőorvost.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×