eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Késő estig nem született egyezség az MDF és az SZDSZ vezetése között

Késő estig nem született egyezség az MDF és az SZDSZ vezetése között a két párt országos és területi listájáról. A napi három budapesti járatpárból csak egyet közlekedtet a British Airways a légiutas-kísérők sztrájkja miatt. Elhunyt Bilek István nemzetközi sakknagymester

Késő estig nem született egyezség az MDF és az SZDSZ vezetése között a két párt országos és területi listájáról. Az SZDSZ Választási Operatív testülete délután tárgyalt az MDF által tegnap elfogadott névsorokról. Retkes Attila pártelnök akkor azt mondta: biztos abban, hogy létrejön az egyezség az MDF-fel. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy a szabad demokraták a megegyezés feltételéül szabnák, hogy a fővárosi listát vezető Bokros Lajost Ikvai-Szabó Imre kövesse és az MDF-es Debreceni József csak a harmadik helyre kerüljön.

Nem indulhat független jelöltként a parlamenti választásokon a terrorizmussal vádolt Budaházy György, miután nem tudta összegyűjteni az ehhez szükséges 750 érvényes ajánlószelvényt - közölte a Magyar Televízió Híradója. Filipsz Andrea, a XI. kerület jegyzője azt mondta: Budaházy György szerda délutánig fellebbezhet az erről szóló határozat ellen. Budaházy György 831 szelvényt adott le a budapesti 17-es számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottságnak, de ezek közül csak 640 volt érvényes.

A napi három budapesti járatpárból csak egyet közlekedtet a British Airways a légiutas-kísérők sztrájkja miatt. A szombaton hajnalban megkezdett, háromnaposra meghirdetett munkabeszüntetés várhatóan hétfőn is folytatódik. A British Airways vezetésének becslése szerint az utasok csaknem kétharmada eljut célállomására az akció idején, ezzel szemben a legnagyobb brit szakszervezet arról számolt be, hogy a 12 ezer utaskísérő 80 százaléka támogatja a sztrájkot.

A szegénységi küszöb alatt élők számának csökkentését kéri a tagállamoktól Magyarország uniós biztosa. Andor László foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási ügyekben illetékes megbízott a növekvő egyenlőtlenségek hatásainak felmérésével foglalkozó program londoni nyitó rendezvényén beszélt erről. Hangsúlyozta: az Európa 2020 stratégia keretein belül országonként negyedével kellene csökkenteni a szegénységben élők számát. Hozzátette: ez összesen körülbelül 20 millió ember kiemelését jelentené a szegénységből 2020-ig.

Tényfeltáró újságírói munkájáért Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa és Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója vehette át az idén huszadik alkalommal odaítélt Pulitzer-emlékdíjat. Sajtótörténet kategóriában az OSA Archívum kapta az elismerést. Az idén nem osztottak ki életműdíjat.

A tavalyinál 9 ezerrel több, mintegy 156 ezer látogatója volt az idei lipcsei könyvvásárnak. A négynapos seregszemlén 39 ország kétezer kiadója vett részt, és hozzávetőleg 1500 szerző mutatta be új művét. A könyvvásár fő díját, az európai népek közötti megértés díját Dalos György vehette át a rendezvény szerdai megnyitóján eddigi munkásságának elismeréseként, illetve a Németországban tavaly megjelent, Felgördül a függöny - A kelet-európai diktatúrák bukása című könyvéért. A lipcsei könyvvásáron a német nyelven író legjobb külföldi szerzőnek járó díjat Mora Teréziának ítélték.

Életének 78-ik évében elhunyt Bilek István nemzetközi sakknagymester, mesteredző és szakíró. Kilencszer képviselte Magyarországot sakkolimpián - a csapat tagjaként 2 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett -, négyszer Európa-Bajnokságon. Háromszor nyert magyar bajnokságot, és kétszer volt a férfi olimpiai sakkcsapat szövetségi kapitánya; 1978-ban, amikor a magyar válogatott olimpiai bajnok lett, és 1980-ban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×