eur:
396.97
usd:
356.32
bux:
74866.03
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Három forint harminc fillér egy ember adatainak az ára

Mától juthatnak hozzá a pártok vagy jelölőszervezetek a választópolgárok adataihoz. A névjegyzékben szereplő nyolcmillió állampolgár neve és lakcíme személyenként néhány forintba kerül.

CD-n, DVD-n, papíron és öntapadós etiketten is kérhetik az országgyűlési választásokon induló pártok vagy jelölőszervezetek a névjegyzékben szereplő nyolcmillió választópolgár nevét és lakcímét. A választási kampányban így közvetlenebbül megszólíthatják az embereket.

Az adatokért fizetniük is kell az igénylőknek, ugyanannyit, mint a tavalyi európai parlamenti választáskor. Egy személy nevének és lakcímének ára 3 forint 30 fillér, 5 forint 40 fillér, és 6 forint 40 fillér is lehet, attól függően, hogy milyen adathordozóra kerül. Az adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivataltól vagy a helyi jegyzőtől lehet igényelni.

A közszemlére tett névjegyzékek másolatát az egyes településeken a helyi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől is kérhetik a jelöltek és a pártok szavazóköri bontásban. A közszemlére tett névjegyzék másolata A/4-es formátumban laponként 10 forint 20 fillérbe kerül.

A választópolgárok ugyanakkor megtilthatják, hogy adataikat marketingcélra kiadja a hivatal, ez a korlátozás azonban nem vonatkozik a választással összefüggésben kért adatokra. Emiatt többen is az adatvédelmi biztoshoz fordultak, kifogásolva, hogy névre szóló kampányleveleket kaptak, annak ellenére, hogy éltek a jogukkal, és korlátozták, illetve megtiltották a személyes adataik kiadását.

Jóri András adatvédelmi biztos még a választások kitűzése előtt ajánlást adott ki a választási kampánnyal kapcsolatos adatkezelésről. Felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy tegye lehetővé az állampolgároknak a lakcímadataik kiadásának megtiltását akkor, ha a pártok kapcsolatfelvétel céljából kérnék azokat.

Az ombudsman olyan szabályozást szorgalmaz, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgár külön nyilatkozatban tilthassa meg a politikai tartalmú anyagok postázását, illetve a hagyományos üzletszerzés céljából történő adatigénylést. Egyben felhívta a választáson induló pártok figyelmét, hogy amennyiben a központi név- és lakcímadatbázist felhasználva juttatják el küldeményüket a választópolgárhoz, akkor erről is tájékoztassák az érintetteket, mivel a címzettek számára gyakran nem áttekinthető, hogy a szimpatizánsi adatbázist vagy a központi nyilvántartás adatait használták-e fel a megkeresésekhez.

Az adatvédelmi biztos figyelmeztetett arra is, hogy a pártok a velük rokonszenvezők adatait - ha azok hozzájárulnak - legálisan gyűjthetik, és nyilvántartást is vezethetnek róluk. A kampányban viszont csak akkor használhatják fel ezeket az adatokat, ha ehhez az állampolgár hozzájárult, és biztosítani kell, hogy az érintettek kérhessék adataik módosítását, illetve törlését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×