eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vigyázzon, mikor tüzel a kertjében, ha nem akar bírságot fizetni!

Csak az engedélyezett napszakban, és a megfelelő területen lehet elégetni a tavaszi kerttakarításkor keletkezett ágakat. Szakemberek inkább a komposztálást javasolják, de aki mégis a tűzet gyújt, és megszegi a szabályokat, büntetésre számíthat - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője.

A valódi tavasz beköszöntekor kezdődik a kerti munkák időszaka. Nem lesz ez másként ezen a hétvégén sem - jelezte Dobson Tibor. A szóvivő hozzátette: a szakemberek az ilyenkor szokásos növényi hulladék égetése helyett inkább a komposztálást javasolják, főként környezetvédelmi okokból.

Célszerű utánanézni a legfontosabb tűzvédelmi szabályoknak, ha valaki mégis tüzet gyújt - figyelmeztetett Dobson Tibor. Ne égessünk erős szélben, vigyázzunk arra, hogy a meggyújtott gazt, szemetet a szél ne sodorja el más területekre, ahol kárt okozhat - sorolta a szóvivő.

Az sem mindegy, hogy mikor égetünk - jelezte Dobson Tibor. Ezt az önkormányzatok adott napszakhoz köthetik, és a rendelkezés megszegői szabálysértési eljárásra számíthatnak.

Mindenképpen olyan helyet kell választani a szemétégetésre, ahol a lángok nem tudnak átterjedni erdőre, bokros területre, ne égessünk közút vagy vasút melletti fásításoknál, hiszen a füst zavarhatja a közlekedőket - javasolta a szóvivő.

Ha tüzet rakunk, mindig készítsünk mellé kerti szerszámokat, illetve oltóvizet, hogy ha a baj mégis megtörténik, azonnal be lehessen avatkozni.

Dobson Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos a gyermekek távoltartása a tűz környékétől. Visszatérő gond, amikor a gyerekek körbeugrálják a lángokat, a ruhájukba kapó tűz súlyos baleseteket okozhat.

A tűzoltókat hetente akár több százszor is riaszthatják szabadtéri tüzekhez. Ezek oka legtöbbször épp az ilyen elővigyázatlan égetés.

Ha már megtörtént a baj, és nem tudjuk meggátolni a lángok terjedését, elsősorban a környéken tartózkodókat és magunkat helyezzük biztonságba, majd haladéktalanul riasszuk a tűzoltókat - ajánlotta Dobson Tibor. Minél előbb hívjuk a szakembereket, annál nagyobb az esély a katasztrófa helyzet elkerülésére - tette hozzá.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×