eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már hatodik éve tart a huzavona Tokaj ügyében

Magyar kezdeményezésre vizsgálatot indított az Európai Unió szőlő- és borirányító bizottsága annak kiderítésére, hogy jogszerűen jegyezte-e be Szlovákia a Tokaj nevet az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerbe, az úgynevezett e-bacchusba. Szakértők szerint az unió hibázott az ügyben.

Már hat éve tart a huzavona Tokaj ügyében, de a magyar és a szlovák álláspont nem közeledett, sőt a helyzet tovább mérgesedett - vélte az InfoRádiónak nyilatkozva Marcinkó Ferenc, a Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki hozzátette: végső soron az Európai Bíróság fog dönteni az ügyben.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrárpiaci főosztályának helyettes vezetője szerint is egyre valószínűbb, hogy a vitát az EB tisztázza majd. Hangsúlyozta: következetesen és keményen kell majd a magyar érdekeket képviselni.

Sárecz László elmondta: gondot jelent az Európai Unió új borrendtartása, a Közösség ugyanis létrehozta az e-bacchust, az elektronikus földrajzi árujelzős adatbázist, amelyben szerepeltetni kell a címkéken megjelenő neveket is.

Ebben a rendszerbe 2009. augusztus 1-jétől csak a Tokaj nevet jegyezték be, a szlovákok pedig maradtak a tokaji hegyvidék szlovák elnevezésnél. Később azonban bejegyezték Szlovákiának a Borvidék Tokaj nevet, amellyel azonban hibát követett el az unió, mert együtt szerepeltette a védett és a tájborok listáján a tokaji megnevezést.

Sárecz László szerint problémát jelent az is, hogy nem találják azt a most is hatályos jogszabályt, amely alapján a szlovák fél ezt a nevet használhatja.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×