eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Az ajánlószelvényt utólag nem lehet módosítani - lapszemle

A Népszabadság Tóth Zoltánt, az Országos Választási Iroda egykori vezetőjét idézve arról ír, hogy az ajánlószelvényekre írottakat utólag nem lehet módosítani. A szakember úgy nyilatkozott: "senkinek sem ajánlom a javítgatást, az ugyanis áldatlan állapotokhoz vezethet".

Tóth Zoltán véleménye szerint, aki ilyen helyzetbe kerül, az gyűjtsön új ajánlószelvényeket. Az OVB elhalasztotta hétfőn a döntést arról, hogy utólag módosítható-e az ajánlószelvények tartalma. A kérdéssel Dávid Ibolya, az MDF elnöke fordult a testülethez a szabad demokrata jelöltek neve mellett szereplő MDF-SZDSZ jelölő szervezet meghatározás miatt. Csapody Miklós ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha az MDF területi listát állít MDF néven, azt csak tisztán MDF-es képviselőjelöltek segítségével teheti, a közös MDF-SZDSZ ajánlószelvények pedig elvesznek.

A Magyar Nemzet szerint korrupciós botrány van mindenhol. A lap arról ír, hogy Hagyó Miklós, az MSZP volt főpolgármester-helyettese azt állítja, nem adott utasításokat a BKV ügyeiben, és éppen ő figyelmeztette a fővárosi cégek vezetőit, hogy ne fogadjanak el politikai "kéréseket". A lap birtokában lévő dokumentumok azonban mindkét kijelentést cáfolják. A Magyar Nemzet emellett megjegyzi: a Fővárosi Bíróság felfüggesztette a büntetőeljárást az Egymásért Alapítvány csempészettel és sikkasztással vádolt kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László ellen, mivel a Magyarok Egymásért Szövetség képviselőjelöltje lett. Ezen kívül hétfőn sikkasztás miatt két nyugállományú alezredest felfüggesztett fogházbüntetésre, több tisztet pénzbírságra ítélt a katonai bíróság. Pécsett az Expo Center ügyében elrendelték a nyomozást, és folytatódik a csepeli szennyvíztisztító körüli vita is.

Az Indexen interjút olvashatnak Galajda Ágnes bíróval, aki Nemzetközi Bátorság-díjat kapott a CEU-n az amerikai nagykövettől a családon belüli erőszak elleni küzdelméért. Magyarországon tabu a családon belüli erőszak, és meglehetősen sok előítélet övezi. Az interjúból kiderül: ha valakit otthon vernek, a rokonság, a szomszéd rendszerint másfelé néz, a rendőr sok esetben nem távolítja el a bántalmazót, mert egyszerű családi vitának titulálja a verést, a bíró ismeretei pedig gyakran hiányosak. Még rendes jogszabály sincs a családon belüli erőszakra, sőt, a törvény betűje szerint nincs is ilyen bűncselekménytípus.

A Világgazdaság arról ír, hogy a hazai top 500 vállalat alig több mint tizede esetén áll nő a menedzsment élén. A női felső vezetők aránya itthon alig haladja meg a hét százalékot. Még ma is sok negatív sztereotípia él a hölgyekkel szemben, ezért nehéz számukra a karrierépítés. Szakértők szerint azonban a nőkben éppen annyira megvannak a vezetéshez szükséges kompetenciák, mint a férfiakban. Ennek ellenére a női vezetők 15-20 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál.

A Napi Gazdaság beszámol arról, hogy tízmilliárd forintos támogatási pénzt akar megvonni az Európai Bizottság Magyarországtól, mert állítása szerint Budapest olyan összeg után is kért támogatást, amely tiltott. A lap szerint az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódó támogatásoknál a magyar hatóságok az áfát is az elszámolható költségek közé sorolták, holott ez a bizottság szerint ellentétes a szabályokkal. A lap úgy tudja, hogy a bizottság határozata szerint a beruházás áfatartalma nem számolható el költségként, így azután nem is jár támogatás. Magyarország az unió törvényszéke előtt megtámadta a határozatot. A folyamat jelenleg az írásbeli eljárásnál tart. A lap szerint az ügy egyelőre egyedüli, de a hasonló elszámolású projektek összértéke több százmilliárd forint.

A penzcentrum.hu arról ír, hogy kevesebb az új munkahely és több az álláskereső: így foglalható össze az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által februárra közreadott munkaerőpiaci helyzetkép. A helyzet továbbra is Észak-Magyarországon a leginkább elkeserítő: Szabolcsban és Borsodban a legkilátástalanabb a helyzet. A legnagyobb arányban a személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az építőipar és a kiskereskedelem területén dolgozók vesztették el az állásukat februárban. A nyilvántartott álláskeresők száma a februári zárónapon 659 ezer fő volt, hatezerrel több, mint az előző hónapban. Negyedük tartósan, azaz több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×