INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Lassítja a betegek gyógyulását a kórházi koszt

Infostart / InfoRádió
Átlagosan két kilót fogyhat egy beteg az egyhetes kórházi tartózkodás alatt. Emiatt több szövődmény alakulhat ki, nőhet a sebgyógyulás és a kórházban tartózkodás ideje - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége Tápszer Szekciójának elnöke. Katona Beatrix szerint jobb finanszírozásra és az orvosképzés módosítására lenne szükség.

Nem kielégítőek a kórházban kezelt betegeknek biztosított ételek, de gyakran a nekik járó ebédhez sem jutnak hozzá, ha az ebédidejüket kezeléseken töltik - mondta az InfoRádióban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének munkatársa.

Ez is oka annak, hogy a betegek minden egyes kórházban töltött hét alatt átlagosan két kilót fogynak. Az is probléma, hogy az ágyhoz kötött betegeknek a nővérhiány miatt senki sem segít enni, de arra is tekintettel kellene lenni, hogy az embernek idegen környezetben romlik az étvágya.

Az alultápláltság tovább ronthat az emberek egészségi állapotán, nőhet a szövődményeik száma, sebeik lassabban gyógyulnak. Emiatt a kórházi kezelés időtartama átlagosan 2-3 nappal hosszabbodik, ennek pedig komoly költségvonzata van.

Az elmúlt években számos vita bontakozott ki arról, hogyan és mekkora összegből kellene táplálni a betegeket. Nagyjából betegenként napi 550 forintot költhetnek erre az intézmények, de van olyan intézmény, amely nem tud ennyit kigazdálkodni.

Katona Beatrix rámutatott arra is, hogy a speciális értrend biztosításához ez az összeg nem elegendő. A gyomorpanaszokkal küszködő betegeknek vénán keresztül kell tápláló oldatot adni, ennek ára azonban jóval magasabb a normánál.

A szakember problémának tartja azt is, hogy a magyar orvosképzésben mindössze négy órán át foglalkoznak táplálásterápiával, a szakorvosi oktatás során pedig nem szerepel ez a kötelező tananyagban. Szavai szerint ez a probléma szinte azonnal, alacsony összegből orvosolható lenne.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk