eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Gyurcsány szerint ellenfeleik az alávalók és az alattvalók Magyarországának igéjével kampányolnak

Gyurcsány Ferenc szerint a választások után jön "a pofára esés". A volt miniszterelnök szerdai, kecskeméti fórumán azt mondta, Magyarország csak azzal lesz gazdagabb, hogy megtudja: átverte Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc szerint a rendszerváltás óta csak az általa vezetett szocialista kormány értette, hogy mit jelent megpróbálni egy nyugatos polgári országot megteremteni, és ezért megküzdeni. Az MSZP-s politikus ezt Kecskeméten mondta a többségében nyugdíjas emberekből álló hallgatóságának.

"Legyenek büszkék arra a kormányra, amely küzdött azért, hogy Magyarország egy jobb hely legyen. Legyenek büszkék arra, hogy volt bátorsága nem hátat fordítani közviszonyaink átalakításának, az oktatásban és az egészségügyben; és ne zavarja önöket az, hogy ebben a csatában időnként vereséget is szenvedtünk. Az igazságnak nem mércéje a többség. Igaznak lenni nem feltétlen azt jelenti, hogy a többség minket támogat" - mondta a volt miniszterelnök.

A szocialista politikus beszélt a korábban magát reformkormánynak nevező kabinetje kudarcairól és a történelem igazságkönyvéről, amelyben szerinte neki osztanak majd több igazat.

"Õszintén szólva, önmagában az engem nem befolyásol, hogy reformküzdelmeim egy részében vereséget szenvedtem. Nem befolyásol, mert tudom, hogy a történelem nagy igazságkönyvében nekünk több igazat fognak majd osztani, mint azon ellenfeleinknek, akik a polgári Magyarország helyett az alávalók és az alattvalók Magyarországának igéjével kampányoltak" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A politikus híveinek azt is elmondta, mit kell mondaniuk, ha megkérdezik őket, hogy miért szavaznak a szocialistákra: "Mert ezek nem beszélnek, ezek építettek. Azért mert a jobboldal átadott két kilométer autópályát, ezek meg négyszázat, a hétszázát!"

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a saját több mint négyéves kormányzását is magában foglaló elmúlt nyolc évben Magyarország elvesztette életkedvének, életerejének jelentős részét. Az MSZP országos listájának negyedik helyén szereplő politikus szerint azonban ez nem az ő hibája. "Az, hogy ez így történt, ez nem a baloldal bűne. Az, hogy ez így történt, a jobboldal kényszerítette az országra" - mondta.

A volt kormányfő beszédében többször is erősen kritizálta a Fidesz elnökét. Azt mondta: úgy látja, Magyarország ma újra az illúziók rabjává szegődik, mert sokan azt hiszik, hogy az ország egy csettintésre gazdagabb lesz, ha új kormány jön. "Magyarország, ha gazdagabb lesz, akkor egy valamivel. Egy tanulsággal. Hogy átverte őt Orbán Viktor. Hogy megígérte a toronyórát lánccal, és sem toronyóra sincsen, sem lánc, csak pofára esés."Gyurcsány Ferenc szólt győzelmekről és a verségről is. "Aki győz, annak azt tudom mondani, merthogy nekem a győzelem íze megadatott egypárszor, hogy jól jegyezze meg: ha egyszer győz, akkor veszíteni is fog. Aki veszít, az lehetőséget kap arra, hogy legközelebb jobb legyen" - fogalmazott a kecskeméti fórumon a politikus, majd azt mondta: ellenzékben olyan kemények lesznek, mint amennyire csak tudnak lenni.

"Lehet fenyegetőzni kérem szépen, elszámoltatással és nem tudom micsodával. Azt gondolják, hogy mi megijedünk? Azt gondolják, hogy megremeg a lábam? Azt gondolják, hogy akkor nem merek arról a sok disznóságról beszélni, amit elkövetnek? Azt gondolják, hogy akkor hanyatt-homlok fogok menekülni? Eggyel több okom van rá, hogy azt gondoljam, Magyarországon nem olyan hatalomra van szükség, aki a hatalomból semmi mást nem lát, minthogy hogyan lehetne börtönbe csukni és végképp megszabadulni politikai ellenfeleitől. Ez nem egy demokratának a nyelve. A fenyegetőzés az a diktátorok nyelve, kérem szépen" - közölte.

Gyurcsány Ferenc, utalva a Fidesz vezetőjére, nevének említése nélkül azt hangsúlyozta, hogy az ő helyében nem nagyon kívánná a győzelmet, mert "izzadtság fog folyni a hátán", ugyanis"elszokott attól, hogy szemtől szemben küzdjön".

Az MTI beszámolója alapján a volt kormányfő csaknem másfél órás beszéde után kérdésekre válaszolt. Az első felszólaló azt kérte számon a politikustól, hogy Magyarország 2006 óta lecsúszott, a környező országok mögé került. Többen lehurrogták a felszólalót. A szocialista politikus válaszában elmondta: a gazdasági problémák abból az 1500 milliárd forint elköltéséből származnak, amit 2002-ben majd 2006-ban fedezet nélkül vállaltak a kormányok. Hozzátette: Orbán Viktor választási megfontolásból osztogatott, Medgyessy Péter további 850 milliárd forintot költött fedezetlenül. Saját legnagyobb hibájaként pedig mindössze annyit említett, hogy 2006-ban 200 milliárd forintot vont ki a költségvetésből a bevezetett adócsökkentésekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×