eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tájékoztatást vár a kormány arról, van-e megállapodás a Fidesz és az IMF között

Tájékoztatást vár a kormány arról, hogy van-e megállapodás a Fidesz és a Nemzetközi Valutaalap között. Új együttműködési javaslatokat is megfogalmaztak a visegrádi négyek uniós tanácskozásán. Több mint négyórás volt a romák elleni támadássorozat ügyében tartott helyszíni bizonyítási eljárás Galgagyörkön.

Tájékoztatást vár a kormány a Nemzetközi Valutalaptól és az Európai Bizottságtól, hogy az IMF kötött-e bármilyen megállapodást a hiánycél növeléséről a Fidesszel. Erről Szollár Domokos kormányszóvivő számolt be. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy nyilatkozott: nem létezik megállapodás pártja és a Nemzetközi Valutaalap között, Mint mondta: amíg nem nyerik meg a választást, senkivel sem kötnek egyezséget. Közben Irina Ivascsenko, a valutaalap budapesti állandó irodájának vezetője azt mondta: a pénzügyi szervezet nem tárgyalt a Fidesszel, csak informális eszmecserét folytattak. Az elmúlt napokban a sajtóhírek arról szóltak, hogy az IMF belemenne egy 5-5,5 százalékos hiánycélba is a választások után.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország kifejezetten jól teljesít az uniós források felhasználásában. A testület éves felülvizsgálatáról a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára számolt be. Varju László elmondta: az általános folyamatok alakulásával különösen elégedett az Európai Bizottság, a programok teljesítése 2009-ben jelentősen felgyorsult. Hozzátette: a rugalmas intézményi működés eredményeként az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a kifizetés meghaladja a 814 milliárd forintot.

Új együttműködési javaslatokat is megfogalmaztak a visegrádi országok és az unió keleti partnerségi programjában résztvevő államok külügyminisztereinek budapesti tanácskozásán. Balázs Péter külügyminiszter elmondta: az értekezleten a többi között szorgalmazták a piacgazdaság kiépítését, szabadkereskedelmi megállapodások létrehozását, a közlekedési hálózat fejlesztését, az energiahálózatok összekötését és a vízumkönnyítést is.

Varsóban az Európai Unió hosszú távú versenyképességi stratégiájáról, valamint a két ország jövőre tervezett uniós elnökségéről tárgyalt a magyar és a lengyel miniszterelnök. Bajnai Gordon és Donald Tusk is a két országot összekötő múltról és a közös érdekek fontosságáról beszélt. Bajnai Gordon nem sokkal később a varsói magyar nagykövetségen a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendezőt.

A fővárosi Fidesz-frakció szerint nem kapta meg határidőre a BKV az ígért állami támogatást. Tarlós István, a képviselőcsoport vezetője azt mondta: a kormánynak február 15-éig kellett volna átutalnia 5 milliárd forintot a közlekedési cégnek. Közben a Kormányszóvivői Iroda közölte: az állami többlettámogatás első, 5 milliárd forintos részletét napokon belül átutalják.

Elővásárlási jogot szerzett az állam az E.ON gáz-nagykereskedelmi érdekeltségében. A Kormányszóvivői Iroda közölte: a hétfőn aláírt szerződés alapján szükség esetén a gázellátásban is érvényesíthető lesz az ország érdeke, és hosszútávon is növekszik az energiaellátás biztonsága.

Szerbiában, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában keres akvizíciós célpontokat az OTP Bank - mondta az InfoRádióban a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor hangsúlyozta: a bank tőkehelyzete kiváló, és vannak tartalékai, így ha javul a gazdasági környezet, élni fog a növekedési potenciállal. A most közzétett, a nemzetközi pénzügyi szabvány alapján készült gyorsjelentés szerint az OTP Bankcsoport tavaly 151,5 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredményt ért el, ami 31 százalékkal kisebb, mint 2008-ban, de meghaladja az elemzők és a menedzsment előrejelzését.

Több mint száznapos kezelés után elhagyhatta a nagykanizsai intenzív osztályt az az 53 éves pedagógus, akit a legrégebb óta kezelnek Magyarországon az új típusú influenza vírusával. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa elmondta: a tanárnőt november közepétől ápolták az intenzív osztályon, és állapota olyannyira javult, hogy hétfőn átkerült a belgyógyászatra, majd várhatóan néhány hetes rehabilitáció után haza is térhet.

Még csaknem 500 kilométeren van árvízvédelmi készültség az ország folyóin, míg a belvízzel elöntött terület nagysága 175 ezer hektár. Ezt az Önkormányzati Minisztérium közölte a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után. A Tisza mellékfolyóin lassan levonulnak az újabb árhullámok, a Zagyván másodfokúra csökkentették a készültséget.

Több mint négyórás volt a romák elleni támadássorozat ügyében tartott, helyszíni bizonyítási eljárás a Pest megyei Galgagyörkön. A helyszínt több kommandós és rohamrendőr biztosította. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője közölte: a bűncselekmények elkövetésével vádolt K. Árpád vallomása alapján rekonstruálták a mintegy két évvel ezelőtti fegyveres támadás körülményeit a Pest megyei településen. Galgagyörkön 2008. július 21-én, nem sokkal éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra; a nyomozás eddigi adatai szerint ez volt az összesen 6 halálos áldozatot követelő 9 támadás közül az első.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×