eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Ujjlenyomat nélkül csak egy évre adnak útlevelet - lapszemle

Csak egy évig érvényes útlevelet kaphatnak az uniós szabályozás szerint tavaly nyár óta azok, akiknek az ujjnyomatát nem lehet rögzíteni - írja a Népszabadság.

Ez bizonyos foglalkozási ágakban, valamint beteg, illetve fogyatékkal élő személyek számára is hátrányos megkülönböztetést jelent. A lap úgy tudja, Brüsszelben már dolgoznak a jogszabály módosításán.

A bíráknak szükségük lett volna egy évre ahhoz, hogy alaposan felkészüljenek az új civil kódex alkalmazására - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Hozzátette: kapkodó megoldásnak tekinti, hogy a bíráknak májustól már az új polgári törvénykönyv szerint kellene eldönteniük az ügyeket. A főbíró utalt arra is: a törvénykönyv egységes egész, egyes részeit nem célszerű külön-külön bevezetni.

Magyarországon nagyjából tízezren szedték orvosi kontroll mellett azokat a testsúlycsökkentő gyógyszereket, amelyek forgalmazását február 1-jével betiltotta az Országos Gyógyszerészeti Intézet - nyilatkozta az Indexnek Pados Gyula főorvos. A központi idegrendszerre ható, Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben, forgalomban lévő gyógyszerek ugyanis súlyos szív- és keringési rendellenességeket okozhatnak.

A Napi Gazdaságban az olvasható: a jelenlegi 64-ről 90 euróra emelte az Ecofin a cigaretta tételes, ezer szálra vetített jövedékiadó-szintjét. Emellett a fogyasztói árra vetítve a köztehernek el kell érnie a 60 százalékot - ez most 57 százalék. A szabály teljesítéséhez Magyarország 2018-ig kapott haladékot, ami hosszú időnek tűnik, ám a számítások szerint a jelenlegi euróárfolyam, áfa és gyártói haszon mellett az egy doboz cigarettára jutó jövedéki adó közel megduplázódik majd, ami a közkedvelt márkák esetében azt jelentheti, hogy az időszak végére egy doboz cigaretta ára átlépheti az ezer forintot.

A Világgazdaság szerint a három évvel ezelőtti szintre, 826 milliárd forintra esett tavaly a biztosítók díjbevétele. Különösen az életbiztosítási ág forgalma csökkent, ott több mint tízszázalékos volt a visszaesés. A költségeket viszont sikerült visszavágniuk a cégeknek, így a profitok ennél szerényebb mértékben zsugorodtak.

A portfolio.hu a Financial News cikkére hivatkozva azt írja: az offshore központokban kezelt vagyon egyötödét, tehát több mint 500 milliárd dollárnyi vagyont utalták haza az ügyfelek az elmúlt két év során, javarészben a több országban meghirdetett adóamnesztia és az adóelkerülés elleni határozottabb fellépés miatt. Van olyan bank, amelyik kénytelen volt bezárni fiókját, de a legnagyobbak között is találunk olyan patinás intézményt, amelyet még így sem rengetett meg a válság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×