eur:
388.7
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kártérítés perek a Toyota ellen - 3,6 milliárd dollár a tét

Több tucat per indul az Egyesült Államokban a Toyota ellen a japán kocsik gyártási hibája következtében elszenvedett károk miatt.

A múlt hét végéig összesen 44 csoportos keresetet nyújtottak be állami és szövetségi bíróságokon - mondta a kártérítési pereket összehangoló Tim Howard jogász, egyetemi professzor a The Financial Times című lapnak.

Howard a kártérítési összeget 3,6 milliárd dollárra becsüli. Az ügyeket jelenleg egy San Diego-i bíróság kezeli. A testület első lépésként - március 25-én - kijelöli azt a bíróságot, ahol egyesítik a pereket és lefolytatják az eljárást.

A felperesek egy része a Toyoták meghibásodásával összefüggésbe hozott halálesetek miatt követel kártérítést. Mások a hibás kocsikkal okozott anyagi kár megtérítését követelik. A harmadik nagyobb csoportba olyan Toyota-tulajdonosok tartoznak, akik az autó értékének csökkenése miatt fordulnak bírósághoz - mondta Tim Howard, a bostoni Northeastern University tanára a londoni lap szerdai beszámolója szerint.

A japán gyártó január 21-én jelentette be, hogy az Egyesült Államokban visszahív több millió kocsit bizonyos modellek váratlan gyorsulása miatt. Szerdán a páratlan visszahívási akció elérte a világ legnépszerűbb modelljét, a Toyota Corollát: a céghez érkezett panaszok miatt vizsgálni kezdték a típusnál rendszeresített szervokormányt, mert a bejelentések szerint vezetés közben nehezen forgatható a kormánykerék - közölte a Toyota minőség-ellenőrzésért felelős alelnöke.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×