eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Bogsch Erik: Példátlan, hogy az állam éppen a munkahelymegőrző ágazatot sújtja

Nincs még egy ország Európában, ahol a gazdasági válságban egy exportorientált ágazatot olyan lépések sújtottak volna, mint itthon a gyógyszeripart - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Richter vezérigazgatója.

Az egészségbiztosító egy nemrég elfogadott törvény alapján hamarosan az úgynevezett nemzetközi referenciaár intézményét alkalmazva arra kötelezi a gyógyszergyártókat, hogy készítményeik árát az Európában alkalmazott öt legalacsonyabb árhoz igazítsák.

A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint példátlan, hogy a gazdasági válságban az állam éppen egy olyan ágazatot sújtson, amely megőrizte a munkahelyeket, és amely alapvetősen exportorientált.

Mit nyer a lépéssel az állam? És mit veszít vele? Bogsch Erik szerint legfeljebb néhány százmillió forinttal csökkenhetnek a gyógyszerkassza sok tízmilliárd forintos éves kiadásai. A vezérigazgató megjegyezte azt is, hogy tavaly a kasszában 14 milliárd forint maradt, így szerinte nincs szükség megszorításra.

Hangsúlyozta azonban, hogy az intézkedés miatt jelentkező veszteség nemcsak a gyógyszergyárat sújtja majd. A Richter külföldi partnerei ugyanis nyomon követik azt, hogy a cég mennyiért értékesíti termékeit Magyarországon. Ha azt látják, hogy alacsonyabb összegért, akkor szintén csökkenteni fogják az árakat, ami azt jelenti: a cég nemcsak a magyarországi bevételeinek egy részétől esik el, hanem az exportbevételek egy részétől is.

Ez pedig Bogsch Erik szerint nemzetgazdasági szinten már nagyobb veszteséget hozhat, mint amennyit a gyógyszerkassza nyer. A cég tavaly különböző adók formájában összesen 24 milliárd forintot fizetett be az állanka, ez pedig bevételei csökkenésével lényegesen kevesebb lehet a jövőben.

Emellett kutatás-fejlesztésre is kevesebb összeg marad a jövőben. Mindez azért is furcsa, mert a kormány egyik programjában néhány másik iparággal együtt a gyógyszeripart is kiemelt jelentőségűnek nevezte meg. Csakhogy az Egészségügyi Minisztérium kizárólag az adott év fiskális szempontjait veszi alapul, amely gyakran nem találkozik a nemzetgazdasági érdekekkel - mondta a vezérigazgató.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×