INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Szombattól változnak a mobilszámok, ne felejtse el átírni!

Infostart / InfoRádió
Szombattól már hálózaton belül is csak mind a 11 számmal hívhatóak a mobiltelefonok. A Nemzeti Hírközlési Hatóság, valamint a három mobilszolgáltató azt javasolja, hogy az ügyfelek lehetőleg minél hamarabb egészítsék ki a készülékeken tárolt 7 jegyű számokat a +36 azonosítóval, valamint a 20-as, 30-as vagy 70-es számmal, ha eddig nem tették meg.

Csak a 11 számjegyű mobilhívások lesznek eredményesek szombaton nulla órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS, MMS küldésnél, vagy akár videotelefonáláskor is.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone a sikeres átállás és a zökkenőmentes telefonálás érdekében arra kéri a mobiltelefon-felhasználókat, hogy ha eddig nem tették, akkor most nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, s amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra. A jelenleg még hét jeggyel elmentett számokat minden előfizetőnek a saját szolgáltatója előhívója alapján a +3620, a +3630 és a +3670 számokkal kell kiegészítenie.

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője az InfoRádióban elmondta, hogy január 16. után a sikertelen hívási kísérletről hangbemondással tájékoztatják az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem érkeznek meg a címzettekhez.

A három magyar mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, ami a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre. Takács Péter emlékeztetett arra: a változással a mobilszolgáltatók csaknem 6 millió telefonszámmal bővíthetik az általuk használható számmezőt. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk