INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ferihegyi sztrájk - ellentétes vélemények a pénteki egyeztetésről

InfoRádió / MTI
A Malév Ground Handling Zrt. (Malév GH) szerint több kérdésben is közeledtek az álláspontok a társaság és a dolgozók közötti pénteki egyeztetésen, ugyanakkor a szakszervezet teljesen eredménytelennek tartotta a tárgyalásokat.

A Malév földi kiszolgáló cégének reprezentatív szakszervezete, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hétfő este 8 órakor kezdett sztrájkot a cégnél, miután nem tudott megegyezni a munkáltatóval a kollektív szerződésről. A munkabeszüntetés azóta tart, kisebb késéseket okozva a légi közlekedésben.

Limburger Lóránt, a Malév GH igazgatója a pénteki egyeztetésről az MTI-nek elmondta: ugyan továbbra sem sikerült megállapodni a bérekről, azonban a Malév GH garanciákat vállalt egyebek között arra, hogy nem lesznek "esetleges és feltételezett kiszervezések", valamint megegyeztek arról is, hogy az éves prémiumot havivá alakítják.

A LESZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében viszont azt írja: a Malév GH "elutasította, hogy a vezetői juttatásokon spóroljanak a kétkezi munkások évek óta nem emelt fizetésének megnyirbálása helyett".

Limburger Lóránt erre úgy érvelt: nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a cégcsoport súlyosan veszteséges. Hozzátette: a vezetőket szintén sújtják a megvonások.

A szakszervezet közölte: pénteken a járműkarbantartók is csatlakoztak a Malév GH dolgozóinak munkabeszüntetéséhez. Csorba Attila, a LESZ elnöke az MTI kérdésére ugyanakkor nem említett pontos számot arra vonatkozóan, hogy hány karbantartó vett részt pénteken a munkabeszüntetésben.

A felek szombaton délelőtt folytatják az egyeztetést.

A címlapról ajánljuk