INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Sztrájkolnak a vasutasok

InfoRádió / MTI
Hajnal négy órakor megkezdődött a vasutasok szolidaritás sztrájkja hajnal 4 órakor. A fővárosban, a Nyugati pályaudvaron néhány jegyvizsgáló sztrájkja miatt a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác és a Budapest - Vácrátót - Vác vonalakon járatkimaradások vannak, a többi fővárosi pályaudvaron viszont zavartalan a forgalom - tájékoztatott Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

A VDSZSZ a BKV dolgozók munkabeszüntetéséhez kapcsolódva hirdette meg a reggel 8 óráig tartó munkabeszüntetést, elsősorban a budapesti agglomerációra fókuszálva, és nem született megállapodás az elégséges szolgáltatásról.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett: a szolidaritási sztrájk elősegíti a megállapodást a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között. Amgí nem születik megállapodás a BKV-nál, addig elképzelhető, hogy ők is újra sztrájkba lépnek - tette hozzá.

A vonatok közlekedésében késésekre, útvonal-rövidülésre, vonatkimaradásokra kell számítani, várhatóan kora délután állhat helyre a menetrendszerű közlekedés.

Gelencsér László, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) ügyvivője az MTI-nek elmondta, a munkáltató törvénytelen módon több helyen is a szolgálatban lévőket nyilatkoztatni akarta, hogy nem vesznek részt a sztrájkban szolgálatuk során. A VDSZSZ tiltakozott a munkáltató törvénysértése ellen, és jogi lépéseket is tenni fog - tette hozzá.

A fővárosban, hajnalban a Nyugati pályaudvaron néhány jegyvizsgáló sztrájkja miatt a Budapest-Esztergom, a Budapest - Vác és a Budapest - Vácrátót - Vác vonalakon járatkimaradások vannak, a többi fővárosi pályaudvaron viszont zavartalan a forgalom - közölte a sztrájk kezdete után Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

Dél-Magyarországon minden vonat elindult, Délkelet-Magyarországon, Mezőtúron egy dolgozó sztrájkol, a későbbiekben ez befolyásolhatja az ottani közlekedést.

Kelet-Magyarországon Debrecen és Nyíregyháza térségében nem sztrájkolnak a vasutasok, ott közlekednek a vonatok. Északkelet-Magyarországon, a miskolci Tiszai pályaudvaron négy fő csatlakozott a szolidaritási sztrájkhoz, Nyékládházáról és Felsőzsolcáról fognak a térségben a szerelvények visszafordulni.

Hatvanban hárman nem vették fel a munkát. A Dunántúlon nem sztrájkolnak - tette hozzá.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a sztrájk időtartama alatt, majd azt követően csütörtökön 12 óráig az InterCity vonatokat helyjegy és pótjegy nélkül igénybe lehet venni. A 12 óra után induló InterCity vonatokon az érvényes menetjegy mellé már szükséges a helyjegy és pótjegy megváltása is.

Az aktuális vasúti közlekedésről a www.mav-start.hu oldalon folyamatosan frissített információkat közöl a vasúttársaság. Ezen kívül a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatot megerősítik, az érdeklődők a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kérhetnek információt.

A nagyobb budapesti állomásokon utas-tájékoztatási feladatokat ellátó vasutasok teljesítenek szolgálatot csütörtökön 12 óráig.

A sztrájk miatt a 2010. január 14-ei utazásról lemondóknak az előre váltott menetjegyet, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pénztárakban. A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától 2010. január 15-én pénteken 24.00 óráig igényelhető kezelési költség nélkül.

A Volánbusz a BKV valamennyi járatán elfogadja csütörtökön 14 óráig a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket, illetve a MÁV arcképes igazolványokat, a MÁV-START által kibocsátott START Klub és START Klub Prémiumkártyákat és a BKSZ által kibocsátott bérleteket és kiegészítő bérleteket.A címlapról ajánljuk