INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Jobb helyzetben vannak a budapesti buszvezetők vidéki kollégáiknál

Infostart / InfoRádió
Alacsonyabb a budapesti buszvezetők átlagbére az összes munkavállalóra vonatkoztatott országos és a fővárosi átlagnál. Ugyanakkor a buszvezetőknél a mozdonyvezetők és kamionsofőrök is többet kapnak hó elején a zsebükbe - derült ki a merces.hu bérinformációs portál adataiból. A portál munkatársa elmondta: a vidéki buszsofőrök viszont rosszabbul keresnek fővárosi kollégáiknál

Magyarországon a bruttó átlagfizetés 216 ezer forint, ehhez képest az autóbuszvezetők átlagosan bruttó 168 400 forintot keresnek havonta - mondta az InfoRádiónak a merces.hu bérinformációs portál munkatársa. Ficza János hozzátette: Szlovákiában 187 800, Csehországban pedig 207 ezer forint a buszvezetők átlagjövedelme.

A portál vizsgálatából kiderült, hogy a magyar buszvezetők több mint bruttó 100 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint a mozdonyvezetők, akiknek az átlagfizetése havi bruttó 272 700 forint. Ez még szlovák kollégáiknál is több, hiszen ott 193.300 forintnak megfelelő eurót visznek haza, Csehországban azonban az összeg megegyezik a magyar átlaggal. Érdekesség, hogy a magyar kamionsofőrök átlagbére 198 300 forint.

Ficza János hozzátette: Budapesten a buszvezetők átlagbére magasabb az országosénál, hiszen ha valaki a fővárosban dolgozik, akkor átlagosan 194 500 forintot kap, sőt Pest megyében valamivel több mint kétezer forinttal magasabb ez az összeg.

A buszvezetők közül a legkevesebb pénzre azok számíthatnak, akik Nógrád (130 300 forint) vagy Hajdú-Bihar megyében (135 ezer forint) dolgoznak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk