eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla

Holnap reggel a vasút is leáll - a nap hírösszefoglalója

Folytatódik a BKV-sztrájk, és holnap a vasútnál is 4 órás munkabeszüntetés lesz. Elhunyt egy H1N1-es vírussal fertőzött kismama Nyíregyházán. A Külügyminisztérium információi szerint nincs magyar érintettje a Haitin történt földrengésnek

Csütörtökön is folytatódik a BKV-sztrájk, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete pedig szolidaritási munkabeszüntetést tart hajnal 4-től reggel 8 óráig. A fővárosi közlekedési társaságnál délelőtt 10 órakor egyeztetnek ismét a kollektív szerződésről, így addig biztosan sztrájkol a dolgozók többsége, a MÁV vonalain pedig csak csütörtök kora délutánra állhat helyre a megszokott rend. A BKV-sztrájk szerdán is jelentős fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben, csak a trolibuszok, valamint a metró- és a HÉV-szerelvények többsége járt menetrend szerint. Közben Ferihegyen továbbra is csak kisebb késéseket okoz a földi kiszolgálást végző cégnél dolgozók hétfőn kezdett, határozatlan idejű sztrájkja. A Malév Ground Handling munkavállalói jelentős béremelést követelnek.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a BKV-nak a sztrájk befejezése után javaslatot kell tennie a havibérlettel rendelkezők kompenzálására. Szabó Máté az InfoRádióban úgy fogalmazott: a szolgáltatónak kötelezettsége a megfelelő tájékoztatás, valamint az, hogy a munkabeszüntetés után valamilyen módon kárpótolja a bérletet megváltókat.

A választások előtti 4-6 hétben nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel összefüggő döntéseket a kabinet. A kormányülés után Szollár Domokos szóvivő azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök azért kezdeményezte a döntési moratórium bevezetését, mert nem akarják szűkíteni az új kormány mozgásterét. Átverésnek nevezte a kabinet határozatát a Fidesz. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő közölte: az új kormány az MSZP minden egyes döntését felülvizsgálja majd.

Elhunyt egy H1N1-es vírussal fertőzött kismama a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban. A 27 éves nőt december 7-e óta kezelték az intézményben, miután súlyos tüdőgyulladást kapott. A kismama hathónapos kislányát császármetszéssel hozták világra; a gyermek szervezetében szintén kimutatták a vírust, ezért továbbra is a nyíregyházi kórház újszülött intenzív osztályán ápolják. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az InfoRádióban korábban azt mondta: az év első hetében 50 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint tavaly év végén.

Várhatóan már a hétvégén szmogriadót rendel el a fővárosi önkormányzat a levegő szennyezettsége miatt. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája azt közölte: a hét utolsó napjaiban a szálló por koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi tájékoztatása szerint a következő 10 napban marad a borult, ködös idő és a gyenge légmozgás, emiatt tovább növekedhet a káros anyagok szintje.

Elégedett a magyar biztosjelölt európai parlamenti bizottsági meghallgatásán nyújtott teljesítményével az eljárást irányító testület francia elnöke. Pervenche Beres azt mondta: Andor László megmutatta, hogy gazdasági kérdésekben erős háttérrel rendelkezik. Õry Csaba és Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott: a jelölt nem győzte meg őket, mint ahogy a meghallgatáson részt vevő képviselők többségét sem. Előzőleg az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai bizottsága előtt az európai gazdasági növekedés biztosítását, új munkahelyek teremtését és a társadalmi szolidaritás fontosságát hangsúlyozta Andor László.

A Külügyminisztérium információi szerint nincs magyar érintettje a Haitin történt földrengésnek. Mátrai Zsuzsanna szóvivő közölte: Magyarországnak nincs Haitin külképviselete, de a legközelebbi, havannai konzulátus kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal. A Richter-skálán mért 7-es erősségű földmozgásnak Haiti miniszterelnöke szerint több mint százezer halálos áldozata lehet. A szigetország nemzetközi segítséget kért; számos ország és szervezet ajánlott fel valamilyen támogatást Haitinak.

Továbbra is jelentős közlekedési fennakadásokat okoz a havazás Nagy-Britanniában és Franciaországban. A londoni Gatwick repülőteret lezárták, emiatt az easyJet és a British Airways egy-egy budapesti járatát törölték. A Heathrow repülőtér folyamatosan működött ugyan, de sok járatot töröltek ott is, és jelentősek voltak a késések. Anglia délnyugati és Wales déli vidékein 20-30 centiméternyi friss hó esett ma, emiatt ezer iskolában nem volt tanítás, és számos jármű elakadt az utakon. A párizsi Orly repülőtéren a járatok felét, a Roissy Charles de Gaulle termináljain pedig 30-40 százalékát törölték, köztük Budapestre közlekedő gépet is. Fennakadások voltak a marseille-i, a toulouse-i, a nizzai és a lyoni repülőtereken is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×