eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Több helyen is gondot okoz az áradás az észak-magyarországi közlekedésben

Borsodban utakat zártak le, van, ahol a komp sem közlekedik a magas vízállás miatt. A Tisza első árhulláma jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik; a Tiszántúlon már apadnak a folyók. A Sajón és a Tarnán viszont ismét másodfokú a készültség.

A Tisza középső szakaszán folyamatos, napi 2-12 centiméter közötti áradás figyelhető meg, Szolnoknál a tetőzés jövő kedden 715 centiméter körüli értékkel várható. A Felső-Tiszán már megszüntették az árvízvédelmi készültséget.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a Berettyó folyó torkolati szakaszát és a Hortobágy-Berettyót kivéve mindenhol apadnak a folyók - közölte Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője.

Tájékoztatása szerint a Berettyón Szeghalom térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó vízszintje szombat óta 23 centimétert emelkedett, és tovább árad.

Ugyancsak másodfokú készültség van a Hortobágy-Berettyón: Borznál vasárnap reggel 320 centiméter volt a vízállás, amely már csak 30 centiméterrel marad el a harmadfok elrendeléséhez szükséges vízszinttől - tette hozzá.

A tavalyi év utolsó napjaiban mért magas vízállások után a Sajó teljes hosszára és a Tarna vízrendszerére ismét el kellett rendelni a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az Ékövizig területén összességében 483 kilométernyi árvízvédelmi töltésen van készültség.

Kifejtette: elsőfokú a riasztás a Tiszán, a Bodrogon és a Takta két alsó gátőrjárásán, összesen 268 kilométeres hosszúságon. Másodfok van a Sajón és a Tarnán, összesen 202 kilométeren.

Vízátfolyás miatt immár négy út egy-egy szakasza járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága vasárnap az MTI-t. A Sajó áradása miatt zárták le a forgalom elől a Sajóivánka-Sajókaza, a Putnok-Borsodbóta, a Muhi-Köröm közötti út egy-egy szakaszát, illetve a Tisza áradása miatt Ároktőnél a komphoz vezető utat.

A megyében a magas vízállás miatt nem közlekedik a komp Muhi és Köröm, illetve Ároktő és Tiszacsege között.

A Fehér- és a Fekete-Körös vasárnap délben tetőzött, illetve apad; mindkét folyón másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A Kettős-Körös Békésnél még óránként fél centimétert árad, várhatóan 780 centiméteres vízállásnál fog tetőzni.

A Sebes-Körös Körösladánynál vasárnap hajnalban elérte a harmadfokú készültségi szintet, 601 centiméteres magasságnál, és várhatóan még 10-20 centimétert emelkedik, míg hétfőn beáll a folyón a tetőzés.

Gyengén, de még árad a Hármas-Körös. A legmagasabb vízállását Gyománál kedden, míg Szarvasnál csütörtökön fogja elérni. Jelenleg mindkét helyen másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×