eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Érdemes használni a vagyonadó-kalkulátort? - lapszemle

Könnyen elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság átengedi a vagyonadót - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a bírák döntő többsége jelenleg úgy véli: alkotmányos az új közteher.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy megjelent az APEH honlapján a vagyonadó-kalkulátor, amit már november óta ígérnek, de eddig technikai okokból nem tudták elérhetővé tenni. A kalkulátor segítséget nyújt az idén bevezetett adó kiszámításához. A törvény két melléklete ad ugyan támpontokat - az elsőben kerületenként, illetve megyénként adják meg az egy négyzetméterre eső átlagértékeket, míg a második korrekciós tényezőket tartalmaz, melyek az ingatlan állapota és más ismérvek alapján adják ki az adóalapot - de az adózóknak nem feltétlenül elegendő ez az információ a valós összeg pontos megállapításához. Az APEH viszont rendelkezik az ingatlan nyilvántartásokkal (évek óta hozzá tartoznak az illetékügyek), így a kalkulátorral tovább lehet pontosítani a fizetendő összeget.

Sokadik kísérletre tette most közzé az adóhatóság a kalkulátort. Eredetileg novemberre ígérték, ám - többszöri halasztás után - csak január első teljes munkahetének végén került publikálható állapotba a számláló. Kérdés, megérte-e egyáltalán a beleölt munka, az Alkotmánybíróság ugyanis február táján tárgyalja a vagyonadóról szóló törvény ellen benyújtott indítványokat. Ha ezt az akadályt veszi is a jogszabály, a tavaszi választást követő kormányzásra legesélyesebb Fidesz az első döntései között tervezi megszüntetni a vagyonadózást.

A Magyar Nemzet szerint könnyen elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság átengedi a vagyonadót. A lap úgy tudja, hogy a bírák döntő többsége jelenleg úgy véli: alkotmányos az új közteher. A tárgyalás során a vagyonadót alkotmányellenesnek tartó, pillanatnyilag kisebbségben lévő bírák meggyőzhetik társaikat - teszik hozzá a szombaton közölt cikkben. A lapnak nyilatkozó két szakértő, Vadász Iván és Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a törvény nem vet fel alkotmányos aggályokat. Kolláth György alkotmányjogász viszont úgy véli, sérti a jogbiztonság elvét, hogy a jogszabály a forgalmi érték kiszámításáról képlékenyen fogalmaz, és annak meghatározását szakértők helyett a polgárokra bízza. Az Ab a jövő héten kezdi meg a vagyonadó tárgyalását, és minden bizonnyal februárban döntést is hoz.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×