eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Továbbra sincs megállapodás a BKV és a szakszervezetek között - a nap hírei

Ellenzi a Fidesz által javasolt nyugdíjrendszer-változtatást az MSZP frakcióvezetője. Nem kíván semmilyen intézkedést tenni az államfő a miniszterelnök Jobbikra vonatkozó nyilatkozata miatt. A rendőrség után az ügyészség is kezdeményezte a BKV volt humánpolitikai igazgatójának előzetes letartóztatását. A nap legfontosabb hírei január 8-án.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz által javasolt nyugdíjrendszer bevezetése 10-20 százalékos nyugdíjcsökkenést eredményezne, a nyugdíjkorhatár pedig átlagosan 70 évre emelkedne. Mesterházy Attila, aki a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, hozzátette: emellett a jelenlegi nyugdíjasok juttatása is csökkenhet, mivel az ellenzéki párt nem kívánja kiegészíteni a költségvetési forrásokból a nyugdíjkasszát. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Figyelőben szerdán megjelent interjúban közölte: ha kormányra kerülnek, a svéd, vagyis a virtuális tőkésítési nyugdíjmodellt vezetik be Magyarországon.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint az érintett mintegy 122 ezer nyugdíjpénztári tag közül december közepéig 44 ezer jelezte visszalépési szándékát az állami nyugdíjrendszerbe. Binder István az InfoRádióban emlékeztetett arra: a határidő év végén lejárt, de a végleges adatokat még nem tették közzé. A szakember úgy vélte: december második felében még jelentős mértékben nőhetett a visszalépésüket jelzők száma.

A Köztársasági Elnöki Hivatal álláspontja szerint a szabad politikai véleménynyilvánítás körébe tartozik a miniszterelnök nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy nem tartja demokratikus pártnak a Jobbikot. Sólyom László ezért nem kíván semmilyen intézkedést tenni vagy kezdeményezni. Ezt Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője írta a Jobbik alelnökének levelére válaszolva. Balczó Zoltán korábban kifogásolta a kormányfő nyilatkozatát, és arra kérte a köztársasági elnököt, hogy a választások tisztaságának garantálása érdekében tegye meg a szükséges lépéseket.

Január végéig 350 fegyveres biztonsági őr veszi át a rendőrségi objektumok őrzését, az így felszabaduló rendőröket pedig közterületi szolgálatra vezénylik - közölte az országos rendőrfőkapitány. Bencze József elmondta: a biztonsági őrök alkalmazásával az volt a cél, hogy megerősítsék a rendőrséget azokban a megyékben, ahol a rendőrség és határőrség integrációja után is létszámhiány van.

Továbbra sincs megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről és a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról - közölte a sztrájkbizottság szóvivője. Nemes Gábor azt mondta: a cég vezetése december óta nem mozdult el álláspontjáról, pedig a szakszervezetek többször is kompromisszumos ajánlatot tettek. Hangsúlyozta: megkezdték a keddre meghirdetett sztrájk előkészületeit.

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: Horváth Évát előállították és kihallgatták a rendőrök. Tafferner Éva elmondta: a gyanú szerint a volt szóvivő 2008. február és 2009. szeptember között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

A rendőrség után a Fővárosi Főügyészség is kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását - közölte Skoda Gabriella, a főügyészség szóvivője. A rendőrség csütörtökön vette őrizetbe Szilágyiné Szalai Eleonórát. A BKV volt humánpolitikai igazgatójának lakásán házkutatást tartottak, és lefoglalták számítógépét, illetve több iratot is, és gyanúsítottként hallgatták ki különösen nagy kárt okozó csalás miatt a bruttó 86,3 millió forint összegű végkielégítése ügyében.

Hét év szabadságvesztésre, valamint 9 millió forint pénz-mellékbüntetésre ítélték első fokon Balázs Lászlót, a Baumag-ügy elsőrendű vádlottját, akinek emellett meg kell fizetnie 13 millió forint bűnügyi költséget is. A Baumag szövetkezet a befektetők nagy részét kedvező, a banki kamatokat jelentősen meghaladó hozamígérettel csábította magához, ám azok hűtlen kezelés miatt elvesztették a pénzüket.

Valószínűleg az új típusú influenza szövődményébe halt bele egy újabb beteg Nagykanizsán. A Kanizsai Dorottya Kórház tájékoztatása szerint a 45 éves férfit 18 napja vették fel az osztályra életveszélyes állapotban, és azóta lélegeztetőgépen tartották. Varga Tibor, az intenzív osztály orvosa elmondta: a betegtől vett minta nem igazolta ugyan a H1N1 vírus jelenlétét, de egy másik vizsgálat eredménye még nem született meg.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×