eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tárki: a többség támogatja a határon túliak állampolgárságának megkönnyítését

Miközben a megkérdezettek 83 százaléka a bevándorlóktól általában alkalmazkodást vár, a magyar nemzetiségűek állampolgárságának megkönnyítését 72 százalék támogatja - derül ki a Tárki felméréséből.

A magyar lakosság 83 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlóknak kötelességük megtanulni magyarul és alkalmazkodni a szokásainkhoz és törvényeinkhez - olvasható a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából a Tárki által végzett elemzésben.

A közvélemény-kutató intézet közleménye szerint a felnőtt magyar lakosság 42 százaléka ért teljesen egyet, és további 41 százaléka ért inkább egyet azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlóknak kötelességük megtanulni magyarul és alkalmazkodni a szokásainkhoz és törvényeinkhez.

Amit viszont a bevándorlók "adhatnának" Magyarországnak, azzal lényegesen kevesebben értenek egyet: 42 százalék gondolja valamelyest, hogy a bevándorlók nyitottabbá teszik Magyarországot és csak 27 százalék, hogy hasznára válnak a magyar gazdaságnak. Mindeközben 71 százalék ért azzal egyet, hogy elveszik a munkát a magyarok elől, és 58 százalék, hogy miattuk növekszik a bűnözés.

A magyar nemzetiségűek állampolgárságának megkönnyítése speciálisabb kérdéskör, mivel nem általában érinti a bevándorlókat, de ezzel az állítással a megkérdezettek 72 százaléka ért egyet, ezen belül 32 százalék teljesen, 40 százalék pedig inkább egyetért.

Ilyen módon két attitűd-minta különíthető el: egy, a bevándorlás előnyeire vonatkozó attitűdök; a másik, amelyik a félelmekkel és azok kiküszöbölésével foglalkozik. Inkább látják a bevándorlás kulturális és gazdasági előnyeit a budapestiek, a vállalkozók, az értelmiségiek, általában a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, és akik jobban bíznak az emberekben. A bevándorlókkal kapcsolatos félelmek és elvárások jellemzőbbek a kevésbé tanultak, illetve a szélsőségesebb politikai nézeteket vallók körében - tartalmazza a Tárki közleménye.

Azzal az állítással, hogy a magyar nemzetiségűek számára könnyebbé kellene tenni az állampolgárság megszerzését, Budapesten az átlagosnál kevésbé értenek egyet. A kisebb településeken inkább jelen van ez az attitűd, de a külföldi tapasztalat és az emberekkel szembeni bizalom szintén elősegíti az ezzel való egyetértést.

Az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával megvalósuló "Állampolgári Tanácskozás a bevándorlók integrációjáról" című projekt keretén belül létrejött közvélemény-kutatás fő célja a befogadó társadalom bevándorlókkal kapcsolatos attitűdjének felmérése volt. A kérdőíves felmérést a Tárki végezte több mint ezer ember megkérdezésével.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×