INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Papírhulladékból építettek iskolát

InfoRádió / MTI
Több mint ezer kilogramm papírhulladékból épített fel egy 75 négyzetméteres iskolai tantermet egy környezettudatos tajvani pár.

A kanadai születésű John Lamorie és felesége, a tajvani Shelly Wu a papírhulladékot egy teherautóplatóból és fűnyírópengéből készült keverőgép segítségével vízzel és cementtel elegyítette, így nyerte a "papírbetonnak" nevezett építőanyagot. Az eljárás már 1928 óta ismert, elsősorban nagy élőmunkaigénye miatt azonban mégsem terjedt el az építészetben.

A pár barátaitól kapta az ötletet, majd egyből belevágott a végül egy évig tartó munkába. A felhasznált újságpapír felét diákok gyűjtötték össze, iskolai "jutalompontokért" cserébe. A ház falát szilikonbevonattal borították, így védve az épületet az esőtől.

"Nagyon fontos számomra a környezet védelme, különösen a dolgok újrahasznosítása" - mondja az 59 éves férj, aki korábban építési felügyelőként dolgozott. "Régóta bennem van ez az érzés, valószínűleg a hippikorszakomból maradt vissza" - teszi hozzá Lamorie.

A tizenhat diákot befogadni képes iskolaépület az eredetileg tervezettnél korábban nyílik majd meg, miután az építési eljárásnak híre ment a Tajvan déli részén található tartományban. Lamorie és Wu most egy papíralapú étterem építésébe vágott bele, ahol azt tervezik, hogy pizzát sütnek majd.

A címlapról ajánljuk