INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hal helyett génmódosított szója

InfoRádió / MTI
Genetikailag módosított szójabab helyettesítheti, vagy legalábbis egészítheti ki rövidesen a halfogyasztást.

Amerikai konszernek, mint a BASF, a DuPont vagy a Monsanto, már egy ideje termesztenek olyan szóját, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz. E hosszú láncú zsírsavak egészségesnek számítanak, mivel az emberi szervezetben ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, és ezzel megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a szélütést is. Ezek az olajok halakban találhatók meg, amelyek tengeri algákból jutnak hozzá.

Átlagosan napi 500 milligramm omega-3 zsírsav bevitele lenne kívánatos, ezt heti 200-300 gramm hal fogyasztásával lehet elérni, ám ennek az átlagmagyar csupán egynyolcadát eszi meg. Az algagénnel rendelkező szója segíthetne ebben: már egy evőkanál salátába tett szójaolaj fedezné a napi szükségletet - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) most hivatalosan engedélyezte a géntechnológia segítségével előállított omega-3 szóját, amellyel kapcsolatban aggodalomra nem lát okot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai élelmiszeripari vállalatok mostantól tesztelhetik a zsírokat margarinokban, illetve tablettákban.

Az mindenesetre kérdéses, hogy a termékeket Európában is engedélyezik-e majd.

kf ksb

A címlapról ajánljuk