eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A politológus értékel: A Jobbik a parlamentben is megmarad a radikális retorikánál

A Jobbik a Parlamentbe jutva sem fog változtatni a retorikáján és a politikai eszköztárán, mert abban bízik, hogy az új ciklus első fájdalmas lépései miatt kiábránduló szavazókat ezzel saját bázisához csatolhatja - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Ahol alacsony a társadalom bizalma a fennálló rendszerben, ott megerősödnek a szélsőséges pártok - mutatott rá Böszörményi Nagy Gergely a Jobbik megerősödésének okaira. Szavai szerint ugyanakkor a mai magyar politikában nem csak az a probléma, hogy az emberek elégedetlenek a szocialista kormányzással, hanem hogy az elmúlt 20 év ígéreteit nem látják teljesülni. Sokak magával a demokratikus berendezkedéssel elégedetlenek.

A választók ugyanakkor csak hiteles, jó kormányzással beszélhetők le a szélsőségekről. Ez azonban több éves munka eredménye lehet.

Böszörményi Nagy Gergely szerint a Jobbik a parlamentbe jutva sem változtat majd retorikáján. Mint mondta, ez a párt a MIÉP-hez képest más eszköztárral rendelkezik, más ideológiai háttérrel, más generációt vonz. A parlamentben ráadásul megszólíthatja majd a Fideszben csalódott szavazókat is, ez azonban igényli a radikális hangvételt.

Hozzátette: bár a plenáris üléseken vagy a bizottságokban nehezebb radikális üzeneteket kommunikálni, a hangos, erőteljes ellenzéki szerepüket minden bizonnyal nem adják fel.

MDF, SZDSZ, LMP

Bokros Lajos megnyerése az MDF-nek képes volt semlegesíteni a párt vezetőit érintő botrány, az UD Zrt. ügy néven elhíresült eset negatív hatásait - értékelte az ellenzéki párt idei tevékenységét a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely szerint 2009 hozadéka az is, hogy az SZDSZ ma Magyarország egyik legrosszabb márkájának számít.

Mint mondta, Magyarországon olyan sok a korrupciós botrány, hogy az emberek ingerküszöbe sokkal magasabb, mint más országokban. Ennek is köszönhető, ha az UD Zrt.-botrány alig vetette vissza az MDF támogatottságát, sőt Bokros Lajos miniszterelnök-jelölti szerepe növelte azt.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint valószínűleg Bokros Lajosnak is köszönhetően a kis pártok közül egyedül azMDF-nek van esélye arra, hogy tajga legyen a következő parlamentnek.

A párt ugyanakkor az elmúlt években - a miniszterelnök-jelöltjén kívül - nem tudott olyan kezdeményezéssel előállni, amellyel tartósan a hírgenerálók közé kerülhetett volna.

Böszörményi Nagy Gergely szerint valószínűsíteni lehet, hogy az SZDSZ a választások után eltűnik a politikai palettáról, hiszen jelenleg nem látszik olyan ütőképes utódszervezete sem, amely komoly választási alternatívát jelentene.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×