INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Áradnak a Körösök

InfoRádió / MTI
Az elmúlt időszakban a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területén lehullott nagy mennyiségű csapadék, illetve a hó olvadása miatt árhullám indult meg a Körösökön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.

A tájékoztatás szerint január elsején reggel a Fekete-Körös magyar területen Antnál 501 centiméteres vízállásnál elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. Tetőzésére szombaton éjszaka lehet számtani megközelítőleg 800 centiméternél. Ezen a szakaszon hétméteres vízállásnál már harmadfokú készültséget szokott elrendelni az igazgatóság.

Árad a Fehér-Körös is. Gyulánál még nem kellett elrendelni készültséget (159 cm), de a folyó vízszintje január harmadikára várhatóan mintegy négy métert fog emelkedni, és így eléri a másodfokú készültségi szintet.

Az elmúlt időszak olvadása és a sok eső miatt a KÖRKÖVIZIG működési területén több szakaszon is belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Így az új esztendő első napján másodfok mellett védekeznek a Mezőberénynél, a Kettős-Körös jobb parti szakaszán, továbbá az Élővíz-csatorna egyes szakaszain úgy, hogy közben folyamatosan működtetik a szivattyútelepeket is.

Az igazgatóság számításai szerint pénteken átlagosan további 10 milliméter csapadékra lehet számítani a térségben.

A címlapról ajánljuk