eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ukrajna és Oroszország egyezségre jutottaz olajszállításról - a nap hírösszefoglalója

Aláírta a megállapodást Ukrajna és Oroszország az európai olajszállításról. Elhunyt egy H1N1-es vírussal fertőzött koraszülött csecsemő. Új foglalkoztatási támogatási formát vezet be a kormány.

Megkötötte a megállapodást Ukrajna és Oroszország az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról, így nem lesz fennakadás a szállításban. Kijev a tranzitdíj 30 százalékos emelését érte el a tárgyalásokon. Az ukrán állami olajvállalat szóvivője közölte, hogy az érvényben lévő szerződéshez kiegészítést csatolnak arról, milyen feltételek mellett történik jövőre a tranzit. A Barátság olajvezetéken mintegy 15 millió tonna olajat szállítanak majd. Korábban Oroszország arról tájékoztatta az Európai Uniót, hogy a vita miatt leállhat az olajszállítás a Barátság Kőolajvezetéken, így Magyarországra sem jutna el az energiahordozó. A Mol erre reagálva azonnal jelezte, hogy felkészült egy esetleges krízis kezelésére.

Elhunyt egy H1N1-es vírussal fertőzött koraszülött csecsemő Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Túri Sándor, a Gyermekklinika vezetője elmondta: a gyermek a huszonnyolcadik hétre született december 21-én, 1200 grammal. Tüdeje fejletlen volt, életéért egy héten át küzdöttek, már egy napos korában újra kellett éleszteni, de hétfőn este elhunyt. A H1N1-vírus jelenlétét a halála után mutatták ki a szervezetében. Szombathelyen ma egy harmincéves férfi, a Markusovszky Kórház dolgozója hunyt el a kórház intenzív osztályán, az influenza szövődményként fellépő kétoldali tüdőgyulladásban.

Új foglalkoztatási támogatási formát vezet be a kormány - jelentette be a társadalompolitikai miniszter. Kiss Péter elmondta: azok a munkáltatók, amelyek olyan munkanélkülit foglalkoztatnak, aki segélyt kap, hozzájuthatnak a juttatás összegéhez. A pénzt a segély hátralévő idejére, havi elszámolásban a Munkaerő-piaci Alap fizeti ki utólag. A miniszter példaként említette, hogy ha valaki a munkanélküli segélye harmadik hónapjában el tud helyezkedni, akkor a következő 6 hónap járulékát és annak vonzatait juttatják el a munkáltatónak. Kiss Péter hozzátette: az erre vonatkozó felhívások január 4-én jelennek meg.

Egyeztetést kezdeményez a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével a sportolók mielőbbi megfelelő támogatása érdekében a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Schmitt Pálnak írt levélben úgy fogalmaz: a jelenlegi kormány megszorító intézkedései nemcsak a sikeres olimpiai felkészülést, de a megfelelő utánpótlás-nevelést, vagyis több tízezer fiatal sportolási lehetőségét is veszélyeztetik. Szollár Domokos kormányszóvivő erre reagálva azt mondta: miközben a gazdasági világválság miatt az élet szinte valamennyi területén csökkenteni kellett a támogatásokat, 2010-ben a versenysportra eredetileg tervezett 1 milliárd 872 millió forint - a különböző módosításoknak köszönhetően - 376 millió forinttal emelkedik.

Megnyitható a krízisalap az utcán, valamint a nehéz körülmények között élők számára - mondta az InfoRádióban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Korózs Lajos hangsúlyozta: ehhez arra van szükség, hogy az érintett szervezetek megfogalmazzák, pontosan mire van szükségük. Korábban Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke az InfoRádióban azt mondta: azért lenne szükség a krízisalap megnyitására, mert az utóbbi időszakban egyértelművé vált, hogy egyre több ember veszítheti el lakását, de az érintett családok ellátása meghaladja az alapítvány anyagi lehetőségeit.

Elképzelhető, hogy mégis lesz érvényes, határozatlan időre szóló kollektív szerződés január 1-jétől a BKV-nál, miután a közlekedési cég vezetése elfogadta a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének kompromisszumos javaslatát. Gulyás Attila, az érdekképviselet elnöke azt mondta: a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulásokról, valamint az étkezési utalványokról nem sikerült megállapodni, így az elfogadott tervezet a munkáltató korábbi ajánlatát tartalmazza, de ezekről a bértárgyalásokon tovább egyeztetnek a BKV menedzsmentjével. Az új kollektív szerződés akkor emelkedik jogerőre, ha a cégnél működő érdekképviseletek 65 százaléka, vagy mind a 6 reprezentatív szakszervezet aláírja. Nemes Gábor, a BKV-nál létrehozott sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalás után azt mondta: a VTDSZSZ a szociális juttatásokat áldozza fel az új kollektív szerződésért, de - szerinte - erre nem volt felhatalmazása. Hozzátette: a sztrájkfenyegetés továbbra is fennáll.

71 éves korában elhunyt Lehotka Gábor orgonaművész, zeneszerző, orgonaszakértő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője és egyetemi tanára. A hírt testvére közölte. A tájékoztatás szerint Lehotka Gábort hosszan tartó betegség után, a váci Jávorszki Ödön Kórházban érte a halál.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×