eur:
388.95
usd:
360.67
bux:
68390.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egykori MSZMP-s propagandisták adnak tanácsot a kormánynak - lapszemle

Tanácsadókra még a sűrűn hivatkozott válság közepette sem sajnálja a pénzt a kormány: a korábban az MSZMP agitprop osztályának helyettes vezetőjeként és a KISZ KB titkáraként tevékenykedő Barabás János havi egymillió forintért segítheti Kiss Péter társadalompolitikai miniszter munkáját.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Barabás Jánossal év elején, még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kötöttek szerződést, amely az év végéig szólt volna, és a társadalompolitikai tanácsok mellett a pécsi európai kulturális programmal kapcsolatos feladatokat is magában foglalta, azonban a megállapodást április közepén - a kormányfőváltáskor - felbontották. Július elején azonban ismét szerződést kötöttek vele. Feladata ugyanaz volt, mint most: tanácsokkal segíteni a társadalom-politikai minisztert.

Nem kap új buszokat a BKV, de egy jármű-rekonstrukciós program keretében több mint kétszáz buszt újítanak fel, még 2010-ben - ez is része a főváros és a kormány közötti szerződésnek. A Népszabadság értesülése szerint a program költségének jelentős részét uniós forrásból fedezik, a második fázisban a BKV után bevonják a Volánokat is.

Az Index cikke szerint a műalkoholtól csak egy kicsit lehet berúgni, viszont nem leszünk tőle másnaposak, nem alakít ki fizikai függőséget, az antiszérumtól pedig öt perc alatt kijózanodhatunk és autóval mehetünk haza a kocsmából. Feltalálói szerint eltörölhetik az alkoholizmus okozta minden egészségügyi és társadalmi problémát, csak kéne valaki, aki fizeti a klinikai teszteket.

A kiszámíthatóság és az átláthatóság hiánya, valamint a korrupció a leginkább elrettentő, a fejlett infrastruktúra, valamint Magyarország földrajzi fekvése a leginkább vonzó tényező a német és a brit befektetők számára - derül ki a Napi Gazdaság két kamarai interjújából. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője szerint a pozitív elmozdulás ellenére továbbra is nagy teher a bürokrácia, ami anyagilag is hátrányosan befolyásolja a versenyképességet. A Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke szerint pedig a bankrendszer fejlettségét a befektetők általában pozitívumként emlegetik, relatív versenyhátrányt jelent azonban az élőmunkát terhelő adók mértéke.

A Világgazdaságban arról olvashatnak: az Egyesült Államokban az eurózónában és Japánban lassan, Kínában és Indiában viszont az eddig vártnál is gyorsabban folytatódhat a gazdasági fellendülés 2010-ben - véli az Economist Intelligence Unit. Miközben a nagy ázsiai motorok felpörgése a világgazdaság egésze számára jó hír, a fejlett országokban nagy bizonytalanságot okozhat az ösztönzők kivonása. Térségünk helyzetét a hitelbuborék kipukkanásának elhúzódó következményei miatt a londoni kutatók különösen nehéznek tartják. Miközben ugyanis a hitelszűke még sokáig érezhető lesz, a működőtőke-beáramlás felfutására sem lehet számítani.

A portfolio.hu a Deloitte 2009. évi "IT Business Balance" felmérésére hivatkozva azt írja: a jelenlegi problémás környezet soha nem látott lehetőséget kínál az informatikai vezetők számára, hogy bizonyítsák a területük által nyújtott hozzáadott értéket és lényegesen növeljék döntéshozói szinten befolyásukat. Ralph van Uden a Deloitte Zrt. Vállalati kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának igazgatója elmondta: a következő évek során valószínűleg új viszonyrendszerek kialakulásának lehetünk majd tanúi, melyekben az IT és üzleti oldal feladatkörei között nagyobb lesz az összhang és együttműködés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×