eur:
385.48
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Sólyom László nem írta alá a Ptk. hatályba lépéséről szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a polgári törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden.

A köztársasági elnök további négy, a polgári törvénykönyv hatályba lépéséhez szorosan kapcsolódó törvényt sem ellenjegyezte, és ezeket megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

Az államfő a döntéséről levélben tájékoztatta Katona Bélát, az Országgyűlés elnökét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Sólyom László két okból nem írta alá a jogszabályt. Az államfő egyrészt nem ért egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan polgári törvénykönyvet, amely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra.

Sólyom László emellett aggályosnak tartotta a Ptk. lépcsőzetes hatályba léptetést is, mert így a jogalkalmazóknak néhány hónapon belül kétszer is igen terjedelmes jogszabály-változásra kellene felkészülnie. A törvény alapelveiről, továbbá a személyek jogairól, cselekvőképességéről, a személyiségi jogok védelméről és a jogi személyekről szóló részei már 2010. május 1-én hatályba lépnének, a további részek pedig 2011. január 1-jén.

A köztársasági elnök levelében leszögezte: sajnálatosnak tartja a hiányosságokat, hiszen a polgári törvénykönyv üdvözlendő újításokat is tartalmaz, mint például a cselekvőképesség szabályainak új alapokra helyezése.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×