INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A rendőrséget erősítik a szükségtelenné váló határőrök

Infostart / InfoRádió
Egy határőrt sem bocsát el a rendőrség Románia 2011-re tervezett schengeni csatlakozása után - tájékoztatta szerkesztőségünket az ORFK. Az InfoRádió utánajárt annak, hogy milyen átszervezés vár a rendőrségre az után, hogy felszabadul a magyar-román határon dolgozó mintegy 1500 fős határőrállomány.

A magyar uniós soros elnökség feladata lesz 2011 első félévében levezényelni Románia és Bulgária várható csatlakozását a schengeni zónához. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Románia közös határán.

Az Országos Rendőr-főkapitányság által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint a rendőrség nem bocsát el senkit, a mintegy 1500 "felszabaduló" határrendész-rendőr mindegyikének beosztást és munkát ajánl majd.

A rendőrség azt írja: nincs illúziója azzal kapcsolatban, hogy a határnyitással megszűnik a határon átnyúló bűnözés és az államhatárokkal kapcsolatos jogsértés, ezért fenn kell tartani a mostani létszámot.

Tervek is vannak. A 448 kilométeres magyar-román határszakaszon dolgozó határőröknek kiemelt szerepük lesz a közelmúltban a miniszterelnök által bejelentett rendőrségi reform végrehajtásában. Elsődleges cél, hogy a felszabaduló kollégákkal a rendőrség megszüntesse az érintett megyék, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megye rendőrhiányát.

Elsősorban közrendvédelmi területen várható a létszámbővítés. Belőlük tölti fel a rendőrség a létrejövő körzeti megbízotti státuszok egy részét. Az ORFK a tervek szerint nagyobb létszámban és hatékonyabban biztosítaná a váratlan eseményeket és rendezvényeket.

Tervezi továbbá a rendőrség egy bevetési egység felállítását is, amely ellátná a régió több megyéjének biztosítás feladatai, és támogatná a közterületi rendőri szolgálatot. Egy szakszervezeti dokumentum szerint a magyar-román határon dolgozó határőrök a különböző képzési formáknak, az on-line képzéseknek és szaktanfolyamoknak köszönhetően már most képesek ellátni rendőri feladatokat, tehát felajánlhatók és egyből ráhelyezhetők a megyei rendőr-főkapitányságok üres "rendőri" státusaira.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk