INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az autósok nehezítik a hóeltakarítók munkáját - megbénult a főváros közlekedése

Infostart / InfoRádió
A vártnál is nagyobb a havazás Budapesten, szinte hiába takarítják le az utakat a közterület-fenntartók, fél órán belül azokat újra befedi a hó. Sok helyen ráadásul csak megkülönböztető jelzésű felvezetéssel tudnak haladni a munkagépek, a fővárosban ugyanis akkora a forgalom, és az autósok sem túl toleránsak.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. jelenleg az összes munkagépével, azaz 82 hóeltakarító járművel tisztítja Budapest fő- és tömegközlekedési útjait, valamint az élelmiszer-elosztókhoz és a kórházakhoz vezető utakat - mondta el az InfoRádióban Horti Zsófia szóvivő.

A hó azonban a vártnál intenzívebben hullik - vastagsága valószínűleg több lesz 10 centiméternél -, ezért a letakarított utak fél órán belül újra havasak lesznek.

Az FKF munkáját nehezíti a nagy forgalom is, ráadásul az autósok sem túl toleránsak az őket segítő, bár lassan haladó járművekkel szemben, ezért több helyen csak megkülönböztető jelzéssel ellátott autók felvezetésével tudnak haladni a hóeltakarítók.

Az FKF eddig 70 rendkívüli hómunkást vett fel, de továbbra is várja a jelentkezőket a város minden kerületében.

Eközben az Országos Meteorológiai Szolgálat már a közép-magyarországi régióra is kiadta a másodfokú, narancs színű riasztást, amely a dél- és a közép-dunántúli régióban is érvényben van. Ezeken a helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható.

Az OMSZ honlapján közzétett információk szerint az ország többi régiójában 2 centiméter friss hó eshet, ezért azokon a területeken egyelőre elsőfokú riasztás van érvényben.

A szél többfelé megélénkül vagy megerősödik, ami hófúvást okozhat. A havazás miatt járhatatlanná vált a 86-os főút Lenti és Zalalövő közötti szakasza, valamint a 76-os főút a Vas megyei Katafa térségében.

A címlapról ajánljuk