INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pokorni AB-hez fordul az oktatási normatíva csökkentése miatt

InfoRádió / MTI
Alkotmánybírósághoz fordul a közoktatási normatív támogatások tanév közbeni csökkentése miatt a fideszes Pokorni Zoltán. Az Orbán-kormány oktatási minisztere azt mondta: álláspontja szerint ellentétesek az alaptörvénnyel a 2010-es költségvetésnek a tanév közbeni változtatást előíró rendelkezései.

A Fidesz alelnöke szerint az ilyen normatívacsökkentés sérti a jogbiztonsághoz fűződő jogot, emellett sérül a szerzett jogok sérelmének tilalma is. Pokorni Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2002 szeptemberében egy elsős gyermek után a központi költségvetés 187 ezer forintot biztosított egy évre az intézményfenntartóknak, addig 2010. január 1-jétől ez az összeg 134 ezer forint lesz.

A politikus arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a jövő évi költségvetésről szóló törvény ezen passzusát. Pokorni Zoltán közölte: a hétfőn elfogadott, a közoktatásról, valamint a felsőoktatásról szóló jogszabályt módosító salátatörvény miatt az államfőhöz fordulnak. Mint mondta: Sólyom Lászlót arra kérik, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje azt előzetes alkotmányossági kontrollra.

A címlapról ajánljuk