eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Páva Zsolt szívmelengetővel indul a Tubesre

Kártyát, könyvet és "szívmelengetőt" is visz magával a Tubesre Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki több politikustársával a hegyen tölti az éjszakát, tiltakozva a katonai lokátor tervezett felépítése ellen.

Nácsa János, a pécsi önkormányzat sajtóreferense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a polgármester a közgyűlés ülése után, várhatóan este nyolc óra körül érkezik a hegy csúcsára. Vele tart Nagy Csaba alpolgármester, továbbá Csizi Péter, Hoppál Péter és Kővári János önkormányzati képviselők.

Hozzátette: addigra felállítják azt a katonai parancsnoki sátrat, melyben a polgármester és politikustársai tölthetik az éjszakát. A demonstrálóknál a hidegre tekintettel lesz meleg ruha, hálózsák, étel, "szívmelengetőnek" forró tea és pálinka, egy pakli magyar kártya, a polgármesternél pedig egy történelmi témájú könyv, melyekből egyet-egyet otthon is szívesen kézbe vesz.

Páva Zsolt szerdán jelentette be, hogy a lokátorberuházás elleni tiltakozásul a csütörtökről péntekre virradó éjszakát többedmagával a hegyen tölti, az önkormányzat pedig sorompóval záratja le a Tubesre vezető utat, így akadályozva az építkezés megkezdését.

Szollár Domokos: megdöbbentőnek, és elfogadhatatlannak tartja a kormány a pécsi önkormányzat lépését. Pécs város polgármestere az ország biztonságát veszélyeztetve szembemegy a jogszabályokkal és bírósági döntésekkel, amikor megakadályozza, hogy ezt a radarállomást egyáltalán meg lehessen közelíteni.

Szollár Domokos ugyanis emlékeztetett, már most is van egy radar a Tubesen, amihez a Honvédelmi Minisztérium így nem tud hozzáférni. Pécs polgármestere szerint két okból elfogadhatatlan a radar Pécs számára. Egyrészt a kisugárzása veszélyeztetheti a lakosságot, másrészt pedig, ha támadás éri az országot, egyik első célpont a részben a város területén lévő lokátorállomás lehet. Szóba került, hogy a honvédelmi tárca esetleg már bele sem kezdene az építkezésbe a választásokig, a minisztérium viszont most annyit közölt, hogy hamarosan folytatják a beruházást.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom pénteken reggel és délután is "városvédő kirándulást" szervez a hegyre, erre szocialista politikusok, köztük Szili Katalin volt házelnök és Bókay Endre országgyűlési képviselő is jelezte részvételét.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A HM a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×