eur:
394.62
usd:
369.55
bux:
65744.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem csoda, hogy ennyi busz robbant le reggel Budapesten

Naponta átlagosan 300 BKV busz robban le Budapesten, de ma délelőttre a tönkrement járművek száma a hideg idő miatt elérte az 500-at - mondta az InfoRádiónak a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője. Vitézy Dávid hozzátette, a meghibásodás a buszok életkorával, illetve a nem megfelelő szervizeléssel magyarázható. A BKV üzemeltetési igazgatója elismerte, hogy szokatlanul sok busz robbant le.

Nagyjából 1100 autóbusznak kell kigördülnie a BKV garázsaiból hajnalban egy átlagos munkanapon, ebből átlagosan 300 hibásodik meg egy nap. Ma ezt a számot már reggel 8 órára sikerült elérni - mondta az InfoRádiónak a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője, aki hozzátette: a délelőtti órákra már az 500-at is meghaladta a meghibásodások száma.

Vitézy Dávid elmondta: hideg időben a járművek levegőrendszere lefagyhat, márpedig az működteti a fékrendszert, az ajtókat, a vezetőülést. Hangsúlyozta azonban, hogy jelenleg nincs extrém időjárási körülmény Budapesten, vagyis a mostani hőmérsékleti viszonyok között is működniük kéne a buszoknak.

A szóvivő szerint a legfőbb gond az, hogy a BKV buszainak átlagéletkora 17 év, de szép számmal vannak 24 évesnél régebbi járművek is forgalomban. Szerinte rövid távon megoldás lenne a karbantartási intézkedések fokozása, az anyagbeszerzés javítása és az alkatrészhiány megszüntetése.

Hangsúlyozta: a BKV-nak le kell cserélnie a buszparkját, mert ebben a formában és ilyen terhelés mellett nem lehet tovább üzemeltetni. Prágában a buszpark átlagéletkora 5 év alatt van, Bukarest pedig nemrég cserélte le a járműveket. Budapest ezen a téren nagyon lemaradt, és ennek most isszuk meg a levét - fogalmazott Vitézy Dávid.

Sok olyan busz van forgalomban, amelynek kisebb-nagyobb hibája van, de a járművezetők és a forgalomirányítók mindent megtesznek azért, hogy legalább félóránként jöjjön egy busz. Ha olyan szigorúan ellenőriznék a járműveket, és betartanának minden szabályt, akkor nem sok busz menne ki a garázskapun reggel - fűzte hozzá.

A BKV műszaki üzemeltetési igazgatója az InfoRádiónak elismerte, hogy tíz óra utáni adatok szerint összesen 310 busz hibásodott meg, de azt nem erősítette meg, hogy délre a lerobbant buszok száma elérte az 500-at.

Héri József hozzátette: a hibák jelentős része az öregebb autóbuszoknál jelentkezett, amelyeknél a leggondosabb karbantartás ellenére sem kerülhető el a meghibásodás, ilyen hidegben pedig bizonyos hibák gyakrabban fordulnak elő.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×