eur:
388.97
usd:
363.39
bux:
68177.52
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Káosz a kárrendezést szabályozó jogszabály körül

Lövétei István alkotmányjogász szerint felvetődik a gépjármű-felelősségbiztosításához kapcsolódó, kárrendezési szabályok változásáról szóló jogszabály érvénytelenségének kérdése, abban ugyanis mind az eredeti, 2011. január elsejei, mind a módosított, 2010. áprilisi dátum is szerepel.

Érvénytelen egy jogszabály vagy egy adott rendelkezés, ha belső ellentmondást tartalmaz, vagy annak tartalma ütközik egy másikkal oly módon, hogy a problémát nem lehet a jogszabályértelmezés bevett gyakorlata szerint megoldani - mondta Lövétei István.

Az alkotmányjogászt annak kapcsán kérdezte az InfoRádió, hogy kiderült: a gépjármű-felelősségbiztosításához kapcsolódó, a kárrendezési szabályok változásáról szóló, hétfőn elfogadott törvényben mind az eredeti, 2011. január elsejei, mind a módosított, 2010. áprilisi dátum is szerepel.

Ilyen esetekben az egyik lehetőség a helyzet megoldására az, hogy azonnal módosítják a jogszabályt, így kiküszöbölve az ellentmondást, az érvénytelenség idejére pedig hoznak egy külön rendelkezést. A másik, hogy a probléma kezelését az Alkotmánybíróságra bízzák - magyarázta a szakértő.

Az Országgyűlés az általa megszavazott változatot megküldi a köztársasági elnöknek, amelyben már egyértelműen szerepel a hatályba lépési dátum. Lövétei István ezzel kapcsolatban megjegyezte: ez nem elég, hiszen a magyar jogrend a Magyar Közlönyben való megjelenéshez köti egy-egy jogszabály hatályba lépését, illetve érvényességét.


Az alkotmányjogász megjegyezte: ez a helyzet nem változtat azon, hogy a jogszabály alkalmazói figyelembe veszik az abban szereplő összes információt. Ebben a pillanatban ugyanakkor nincs fixen meghatározott joghelyzet, így a jogszabály vitatható.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×