eur:
401.33
usd:
366.17
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató

Megjelent a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló tájékoztató könyv; a kétkötetes kiadvány áttekintést ad arról, hogy 2010 szeptemberében melyik intézmény milyen szakokat indít alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen, mesterképzésen, de a felsőfokú szakképzésről is nyújt információkat - közölte Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten.

A szakállamtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jövő februárban 87 mesterképzést és 41 tanári szakképzést indítanak a felsőoktatási intézmények. Ezekre a képzésekre már november 15-ig jelentkezni kellett, a ponthatárokat január 15-én határozzák meg. A legnépszerűbbek itt a gazdaságtudományi képzések, ezekre az összes jelentkező 33 százaléka adta be papírjait; a bölcsészettudományok 27, a tanári szakok pedig 8,6 százalékkal részesülnek a 2010 februárjában induló mesterképzésből.
   
A februárban induló képzések közül 77 százalék mesterképzés, 15 százalék alapképzés és 8 százalék felsőfokú szakképzés. A mesterképzéseknek azért ilyen magas az arányuk, mert számos alapképzés három és fél évig tart, akik pedig januárban végeznek, tanulmányaikat mesterképzésen folytathatják, hogy egyetemi szintű diplomát kapjanak - mutatott rá a szakállamtitkár.
   
Manherz Károly elmondta, hogy a februári keresztféléves képzésekre jelentkezők száma tavaly óta folyamatosan nő: a 2008-asra 2073-an, a 2009-esre 2175-en, a 2010-esre pedig 5820-an jelentkeztek. Dinamikusan emelkedik a jelentkezések során megjelölt szakok száma is; a 2008-asra 3810, a 2009-esre 4792, a 2010-esre már 12.311 volt.
   
A szakállamtitkár utalt arra, hogy a 2010. szeptemberi jelentkezési szabályokban nincs változás, viszont a minimális bejutási pontszám alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben (például az orvosi és gyógyszerész szakokon) 160 pontról 200 pontra emelkedik a kormány döntése értelmében.
   
Közlése szerint 2010-ben 56 ezer, államilag támogatott hallgatót vehetnek fel alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre. Jövő szeptembertől a mesterképzések száma tovább bővül, már több mint 325 szakot hirdetnek meg, 19.600 hellyel. A mesterképzési számok meghatározásánál döntően veszik figyelembe, hogy 2007-ben milyenek voltak az arányok az akkori alapképzésben, hiszen jövőre azok jelentkeznek majd a mesterszakokra.
   
Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte: február 15-ig kell jelentkezni a 2010 szeptemberében induló szakokra, az elektronikus jelentkezés hitelesítésének határideje pedig február 23-a. Az érettségit, nyelvvizsgát, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumok benyújtására, valamint a megjelölt szakok sorrendjének végső meghatározására (a sorrendet eddig az időpontig egyszer lehet megváltoztatni) a határidő 2010. július 8-a. A felvételi ponthatárokat jövőre július 22-én húzzák meg.
   
Az eljárási díj harmadik éve nem változik: 9 ezer forint lesz 3 jelentkezés esetén, míg további szakok megjelölésekor szakonként 2 ezer forintot kell befizetni az Oktatási Hivatalnak. Az eljárási díj befizetése alól a halmozottan hátrányos helyzetben lévők teljesen, míg a hátrányos helyzetűek fele részben mentesülnek - tette hozzá.
   
Kerekes Gábor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének általános helyettese közölte: a most megjelent felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése január végére várható a sajtóban. Cégük január 22-és 23-án, immáron tizedszer oktatási szakkiállítást szervez, erre az eddigi tapasztalatok alapján 30-40 ezer látogatót várnak.

Mint mondta, 2010 szeptemberében a meghirdetett képzések száma az előző évekhez képest ugrásszerűen nő, a tavalyi 5753 helyett már összesen 7439 szakra lehet jelentkezni. Ezek közül 3100 alapképzés, 3054 mesterképzés, 1199 felsőfokú szakképzés és 86 egységes, osztatlan képzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az Egyesült Államok bejelentése szerint Izrael "napokon belül" megindíthatja az Irán elleni válaszcsapást, miközben az IDF alakulatai tovább harcolnak Libanonban. Jeruzsálem szerint folyamatosan hullanak a Teherán által támogatott terrorszervezetek vezetői, de az izraeli veszteségek is megugrottak. Jemen a vörös-tengeri hajózási útvonalak ellen intézett támadások felpörgetésével fenyeget. Cikkünk folyamatosan frissül az közel-keleti konfliktus legújabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×