eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Juhász Gábor: a szakszolgálatok kideríthetik, kik állnak az Omninvest mögött

Szocialista politikusok szerint nem az a fontos, hogy ki az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest valós tulajdonosa, hanem az, hogy vakcinákat biztonságos körülmények között gyártják és szállítják.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak azt mondta: nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az embereknek.

Juhász Gábor azt mondta: aki kíváncsi a tulajdonosokra, a törvény által kínált lehetőségeket kihasználva nézzen utána, de megjegyezte, az országgyűlési bizottság kérésére "szívességet tesznek" majd a szakszolgálatok, mert kísérletet tesznek arra, hogy a külföldi társszervek segítségével kiderítsék: ki vagy kik állnak az Omninvest mögött.

Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a több mint három órás ülést követően újságíróknak azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal ezredesének hétfői meghallgatáshoz képest nem keletkeztek új információk. Kijelentette: az Omninvesttel kapcsoltban "ami döntő és releváns, az az, hogy a gyártás és a szállítás biztonságos körülmények között zajlik, és ez a perdöntő".

Hozzátette: a nagyobb gyógyszergyártó cégek mögött is tőzsdei részvények állnak, és ott sem tudni, kik a valódi tulajdonosok.

A titokminiszter furcsának nevezte, hogy egy 15 éve tevékenykedő vakcinagyártó cég után csak most kutakodnak, holott minden kormány az Omninvesttől vásárolta az influenza elleni oltóanyagot.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke a bizottsági ülés közben tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, ha egy társaság milliárdos támogatást kap az államtól, majd rendszeresen milliárdos állami megrendelést szerez, akkor az a legkevesebb, hogy az állampolgárok megtudhassák, kitől vásárolnak.

Juhász Gábor újságíróknak elmondta, hogy a bizottság zárt ülésén a szakszolgálatok vezetői beszámoltak első féléves tevékenységükről. Megemlítette, azért december elején került erre sor, mert szeptemberben minisztercsere történt, és ő a kinevezése után két alkalommal is arra adott utasítást az egyik szolgálatnak, hogy a jelentését dolgozza át a miniszter "ízlésének megfelelően".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×