eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Újinfluenza: miért éppen 1930 forintba kerül a vakcina?

A gyártástól a patikáig lényegesen drágul az új influenza elleni oltóanyag, és bár a minisztériumnak az Omninvesttel kötött szerződésében az áll, hogy a szezonális és az új influenza elleni oltóanyagnak ugyanannyiba kell kerülnie, most több száz forint a különbség.

Az augusztus 27-én négymillió adag új influenza-oltóanyag szállítására kötött megállapodáshoz egy október eleji kiegészítő szerződés is tartozik. Ekkor rendelte meg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) az Omninvesttől azt a további kétmillió dózis vakcinát, amelyet térítés ellenében a patikákban vehettek meg mindazok, akik nem tartoztak az ingyenesen beolthatók körébe - írja honlapján az MR1 Kossuth Rádió. A távirati iroda tudósítása szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből".

Az oltás ára az egyetlen furcsa pontja a szerződésnek - állapítja meg a Kossuth Rádió. A dokumentum ugyanis kiköti, hogy az új influenza-vakcinát a szezonális influenza oltóanyagával azonos, 1090 forint plusz áfa áron, vagyis 1312 forintért kell a készletgazdálkodási intézetnek átadni. A patikákban ezzel szemben közel sem azonos az ár: a hagyományos oltóanyag - 25 százaléknyi társadalombiztosítási támogatással - 990 forintba kerül, a H1N1 elleni készítményért azonban ennél majdnem egy ezressel többet kel fizetni.

A majdnem kétezer forintos térítési díjat Szabó Ferenc, a Hungaropharma vezérigazgatója, a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének elnöke sem érti. "Mi is érthetetlenül állunk a jelenség előtt. Mi a normál nagyker árrést rakhatnánk rá egyébként jogszabály szerint, ami maximum hét-nyolc százalék, vagyis legfeljebb száz forint" - nyilatkozta Szabó Ferenc a közrádiónak.

A nagyjából tíz százalékos nagykereskedői árrésre a hatályos szabályozás szerint maximum 15 százalékot tehetnek rá még a patikák, az oltóanyag azonban ezt rászámítva is csak 1500 forintba kerülne. Hogy miből adódik a további majdnem 500 forint, arra az oltóanyagot forgalmazó készletgazdálkodási intézet vezetője, Kárpáti Zsuzsa az MR1-nek nem adott magyarázatot. "Ebben az 1930 forintban mind kiskereskedelmi árrés, mind nagykereskedelmi árrés szerepel" - mondta.

Kökény Mihály a Népszabadságnak a "többletdíjról" nyilatkozva elmondta, hogy az az oltóanyag tárolásával és szétosztásával kapcsolatos feladatok költségeit fedezi. Ezek a költségek ugyanis jelentős többletterhet okoznak, hiszen a korábbi másfél millió vakcina helyett, most hatmillió tárolását, hűtését, kiszállítását kell megoldani - tette hozzá.

Az viszont bizonyos, hogy a számla nagyobb részét nem az idei, hanem a jövő évi költségvetés terhére fogják kifizetni. Idén ugyanis csak 801 millió, míg jövőre 3,746 milliárd forintot kell az államnak a lakosság számára térítésmentesen juttatott vakcinákért fizetni. A patikákba rendelt kétmillió oltóanyagot bizományos értékesítésben használhatja fel a készletgazdálkodási intézet, a megmaradó tételek miatt ott nem érheti kár az államot - számol be az MTI.

Van még a szezonális influenza elleni oltóanyagból

Van még a szezonális influenza elleni oltóanyagból - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn az MTI-nek, hozzátéve, azonban nagyjából kétmillió adagnál nem lesz több. Patikai forgalomban 350-400 ezer adag kerül. Október 26-ai adatokat ismertetve hozzátette: a szezonális vakcinából több mint 324 ezret használtak fel.

A főorvos azt mondta, minden gyártó - így a magyar cég is - átállt a H1N1 vírus elleni vakcina gyártására, miután legyártotta a szezonális készítményt, amelyből 1,3 millió térítésmentesen azoknak áll rendelkezésére, akik a veszélyeztetett betegségcsoportba tartoznak. "Ez az adag bőségesen elegendő a veszélyeztetettek oltására" - mondta a szakember, aki szerint a probléma az, hogy ez a csoport sem kapta meg teljes körűen a szezonális védőoltást.

Ismertetése szerint idén a cég 1,6 millió adag oltóanyagot gyártott a szezonális védőoltásból, a magyar cég készítményén kívül hét-nyolc külföldi gyártó oltóanyaga elérhető a magyar patikákban.

Tavaly összesen 200 ezer ampullát értékesítettek a gyógyszertárakban a szezonális oltásból, és felhasználták a térítésmentes körben is a 1,3 millió adagot.

Falus Ferenc közölte: a nagyjából kétmillió adagnál idén nem lesz több a szezonális vírus elleni oltóanyagból.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×