INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pluszpénzt ígér a Fidesz a rendőrségnek

Infostart / InfoRádió
A Fidesz hatalomra kerülése esetén 20-25 milliárd forinttal egészíti ki jövőre a rendőrség költségvetését, és pótolná a rendszerből hiányzó 3000 rendőrt is.

Új szolgálati törvényt és bértáblát készít a Fidesz, ha jövő tavasszal kormányra kerül - jelentette be hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Lázár János elmondta, hogy 3000 rendőr hiányzik az állományból, ezt a Fidesz nyáron visszapótolja és növeli a rendőrség költségvetését is. A politikus szerint a kormánynak fizetnie kell a túlórákért, így rendőr lehet az utcákon.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy a rendőrség költségvetése 200 milliárd forint lesz 2010-ben, miközben három éve 230 milliárd forint volt. Minimálisan 20-25 milliárd forint azonnali forrásra van szükség, tette hozzá, mert a rendőröknek túlórákat kell vállalniuk. Olyan képzési struktúrára is szükség van, amelynek révén évente jelentősen növelni lehet a pályára lépő rendőrök számát - hangsúlyozta.

Lázár János minderről a hétvégi sajóbábonyi incidens kapcsán beszélt. A borsodi településen a Jobbik tartott lakossági fórumot, ahol több kisebb atrocitás is történt a helyi romák és a rendezvényt biztosító gárdisták között.

A rendészeti bizottság elnöke szerint ez az eset is bebizonyította, hogy a településőrség gittegylet, a rendőrség pedig a jelenlegi helyzetben nem tudja garantálni a biztonságot.

A szocialista Faragó Péter szerint viszont a rendőrség példásan lépett fel Sajóbábonyban. Most nem az történt, hogy kevés volt a rendőr Miskolcon, és nem mentek ki a hívásra, így pedig nem voltak urai a helyzetnek. "A megfelelő állomány érkezett Sajóbábonyba, a várost lezárták és a problémát megoldották" - vélekedett a képviselő.

Lázár János szerint át kell csoportosítani a készenléti rendőröket, mert szerinte Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagyobb létszámú, állandó rendőri jelenlétre van szükség, Szombathelyre viszont nem kell akkora készenléti ügyelet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk