eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány Ferencből csinálna államfőt Szanyi Tibor

Továbbra is élénken foglalkoztatja a politikát az a baloldali internetes fórumokon terjedő információ, amely szerint még a jelenlegi Országgyűlés megválaszthatná az új köztársasági elnököt. Korábban a távozó uniós adóügyi biztos, Kovács László neve merült fel, a legutóbbi jelölt Gyurcsány Ferenc.

Az abszurd és meghökkentő ötletről először a Magyar Nemzet számolt be. A lap értesülése szerint a szocialistákhoz köthető fórumokon és közösségi portálokon terjed az a hír, amely szerint Kovács László távozó adóügyi biztos lehetne Sólyom László államfő utódja. Ehhez Katona Béla házelnöknek az áprilisi választásokig rendkívüli ülésen kellene bejelentenie a javasolt személyt és döntést kérni róla.

Az ötletelésbe most a baloldal egy újabb politikusa szállt be. Szanyi Tibor internetes blogjábanGyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt ajánlja köztársasági elnöknek.

"A jobboldali média felkapott egy spekulációt, hogy tudniillik a jelenlegi Parlament még a mostani ciklusban megválasztaná az új köztársasági elnököt. Én ugyan nem tudok ilyen politikai szándékról, de nem állok ellen, végül is akár jó ötlet lehet. Ez esetben Gyurcsány Ferencet javaslom megválasztani! Ha 2005-ben nem sikerült a mi oldalunkról államfőt választani, hát sikerüljön 2010-ben, azaz legyen a baloldal és a liberálisok közös köztársasági elnökjelöltje Gyurcsány Ferenc. Remélem, ettől még a kedve is elmenne a Fidesznek, hogy országgyűlési választásokat akarjon nyerni" - írja internetes naplójának legújabb bejegyzésében Szanyi.

A politikus így folytatja: "de ennél fontosabb dologról van szó. Orbán Viktor - saját bevallása szerint - az Alkotmányunk egyetlen mondatát sem tiszteli. Például azt sem, hogy Magyarország államformája köztársaság, azt sem, hogy minden hatalom a népé, avagy azt sem, hogy itt biztosítottak az emberi jogok, benne a szabad választások joga. Állítsuk hát a köztársaság és az alkotmányosság legfőbb őrének a volt miniszterelnökünket! Rögtön ez után pedig nyerjük meg a tavaszi választásokat is" - írja bejegyzése végén a politikus.

Szakértők szerint az ötlet keresztülvihető. Az Alkotmány ugyanis csak annyit ír elő, hogy az új államfőt a leköszönő köztársasági elnök távozása előtt 30 napon belül meg kell választani. Sólyom László mandátuma 2010. augusztus 5-én jár le, utódjának személyéről tehát július 5-ig feltétlenül dönteni kell. Az új Országgyűlés várhatóan május 20-25 körül ül össze először, amennyiben Sólyom László áprilisra kiírja az általános választásokat.

Lövétei István alkotmányjogász az InfoRádióban azt mondta, hogy az ő értelmezése szerint az új államfő személyéről az elődjéről szóló szavazás után öt évvel, ugyanabban a hónapban kell dönteni (Sólyom Lászlót 2005. június 7-én választotta meg az Országgyűlés). A tekintélyes alkotmányjogász szerint a gyakorlatban általában hivatali ideje kezdete előtt egy hónappal választják meg az új köztársasági elnököt, "bespájzolni" ugyanakkor nem lehet őt: hónapokkal korábban nem dönthetnek a személyéről.

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint a szocialista pártnak nem jönne jól, ha még a jelenlegi összetételű Országgyűlés választaná meg az új államfőt. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta: az MSZP eddigi politikáját rombolná le egy ilyen lépés. A szakember szerint ugyanis a szocialisták csak nehezen tudnák megmagyarázni azt, ha még a mostani Országgyűlés választaná meg a következő köztársasági elnököt, hiszen az eddigi nyilatkozatok alapján a párt "demokráciavédő" kampányra készül. Nem volna következetes az MSZP, ha ilyen lépésre szánná el magát, mivel ezzel lerombolhatnák az eddig megfogalmazott kampányüzeneteiket.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×