INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Frekvenciapályázat: ki mennyit ajánlott?

Infostart / InfoRádió
Közzétette párhuzamos indoklását az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságokra érkezett pályázati ajánlatok értékeléséről Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja. Eszerint az ORTT az egyetlen jogszerű döntési lehetőséggel élt, amikor a legjobb ajánlatot benyújtó pályázókat nyilvánította nyertesnek a két meghirdetett országos frekvencián.

Közleményében Szalai Annamária az Advenio Zrt. és az FM1Konzorcium javára született - sokat vitatott - döntés

jogszerűségét megalapozó körülményekre kívánja felhívni a figyelmet, leszögezve: az ORTT átlátható pályázati eljárásban, nyílt versenyben kétharmados döntéssel a legjobb ajánlatot nyújtó rádióknak ítélte oda hét évre a frekvenciákat.

Mint írta, a médiatörvény adott keretei között kiírt pályázati felhívásra hat pályázó összesen nyolc ajánlatot nyújtott be. A testület a Zene Rádió Zrt. pályázatait az eljárás során visszautasította: a kizárást a cég inkoherens üzleti-pénzügyi terve, a piaci körülményekre vonatkozó helytelen, nem megalapozott feltételezései, bizonytalan finanszírozási háttere joggal alapozta meg.

A testület nem három tökéletes és három hibás üzleti-pénzügyi terv vonatkozásában hozott döntést, hanem hat pályázó, kisebb-nagyobb hiányosságokkal küzdő üzleti-pénzügyi terve tekintetében kellett mérlegelnie, hogy mi az, amit még teljesíthetőnek tart és mi az, ami már irreális elvárásokat fogalmaz meg - írta párhuzamos indoklásában Szalai Annamária.

Hozzátette: az ORTT tagjai e mérlegelés eredményeként eltérő következtetésekre jutottak, ezek összegzéseként azonban megszületett az a testületi határozat, amely kizárólag a Zene Rádió ajánlatát zárta ki a további értékelésből. Amennyiben másképp döntött volna a testület, a Zene Rádió a pályázati feltételben szereplő tapasztalat hiánya miatt egyébként sem számíthatott volna nyertességre.

Az Advenio Zrt., illetőleg az FM1 Konzorcium pályázati ajánlatával kapcsolatban felmerült kifogások egyike sem támasztotta alá e két pályázó alaki vagy tartalmi szempontok alapján történő kizárását. Az Advenio Zrt. minden olyan nyilatkozatot hiánytalanul és megfelelő tartalommal benyújtott, amit a pályázat számára előírt. A testület akkor járt volna el törvénysértő módon, ha ezeket a pályázókat kizárta volna - fogalmazott az ORTT fideszes tagja.


A pályázati ajánlatok összehasonlítása
(forrás: ORTT)

A pályázati felhívás egyetlen tényleges versenyelemet tartalmazott, az objektív alapon világos és egyértelmű végeredményt determináló díjversenyt. A nyertes pályázók nemcsak a százalékos arány tekintetében, hanem abszolút számban, forintban kifejezve is a legmagasabb díjajánlatot tették. Ezért a díjversenyt minden kétséget kizáróan az Advenio és az FM1 pályázók nyerték meg.

A fentiekből következően az ORTT az egyetlen jogszerű döntési lehetőséggel élt, amikor a legjobb ajánlatot benyújtó pályázókat nyilvánította nyertesnek a két meghirdetett országos frekvencián. Minden ettől eltérő döntés, amely szubjektív, homályos szempontok szerint akadályozta volna meg az objektív végeredmény kialakulását, sértette volna a pályázat deklarált célrendszerét - írta Szalai Annamária.

A címlapról ajánljuk