INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Stumpf: A szocialisták csak félelemkeltéssel tudják összetartani a szavazótáborukat

Infostart / InfoRádió
Elképzelhető, hogy a költségvetés elfogadása után néhány miniszter feláll, mondván, már nincs több dolga - véli a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István azonban arra nem lát esélyt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök is leköszön. A politológus az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a jelenlegi kormány feladata lehetne a leltárkészítés, a helyzet felmérése és az átadás-átvétel feladatainak meggyorsítása.

Nem csak a jelenlegi kormányra igaz, hogy a választások előtti télen béna kacsaként viselkedik: ilyenkor a mindenkori kabinet munkáját nehezíti a parlamenti karácsonyi szünet. Február elején egyetlen hetet ülésezik még az országgyűlés, a kampány alatt pedig nem fog működni - mondta Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus hozzáfűzte: Bajnai Gordon kormánya a választásokig hátra lévő hónapokban végiggondolhatná, milyen szociálliberális örökséget hagy az országra. Így a feladatok átadása-átvétele mélységében és szélességében is tisztességesebb képletet adna. Megjegyezte: egyelőre nem látja annak jelét, hogy a kabinet számvetésre készülne.

Felvállalják?

A demokratikus jogrend elleni merénylet lenne, ha még a jelenlegi parlament választaná meg Sólyom László köztársasági elnök utódát - mondta Stumpf István, aki szerint ilyen lépést nem vállal fel olyan politikus, aki tiszteletben tartja a magyar jogállamiság kiszámíthatóságát és tradícióit.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint ugyanakkor nincs sok értelme az efféle találgatásoknak, hiszen, ha a szocialisták mégis igyekeznének még a kormányváltás előtt dönteni az új államfő személyéről, összeomlana a még hivatalba nem állt kormánynak felrótt, demokratikus deficiteket számba vevő kritikájuk - fejtegette.

Kezdődik

Stumpf István szerint az MSZP nemrég megjelent plakátjai - amelyek arról szólnak, hogy több pénz marad a zsebünkben az adóváltoztatások után, csökkentették a távhő árát - azzal riogatnak, hogy rosszabb lesz az embereknek, ha jönnek a konzervatívok. A politológus szerint a szocialisták már csak azzal tudják összetartani saját szavazótáborukat, hogy félelmet keltenek bennük az ellenféllel szemben.

Nincs az MSZP-nek világos vezetése, a párt válságban van - vélekedett a Századvég Alapítvány elnöke, aki szerint maguk a szocialisták sem hiszik el, hogy a Bajnai-kormány sikeresen kezelte a gazdasági válságot, ezért is nem kampányolnak ezzel az üzenettel.

A politológus úgy véli: a kríziskezelés legfeljebb a külföldi befektetők igényeinek való megfelelés szempontjából volt sikeres, az érte fizetett szociális ár azonban óriási. Ezt nyilván az MSZP-sek is érzik, és tartanak attól, hogy az elért eredmények - a forint stabilitása, a költségvetési hiány visszaszorítása - törékeny lesz.

Hanganyag: Mong Attila

A címlapról ajánljuk