INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Sokat segíthetne a rákbetegeken a centralizáció

Infostart / InfoRádió
Az onkológiai ellátás centralizálását sürgeti az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós azt mondta: a mielőbbi cél a centrumok kialakítása, ahol a beteg minden kezelésből, terápiából a legjobbat kaphatná.

A magyar onkológia kulcskérdése a centralizáció - mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetője. A főigazgató kifejtette: olyan magyarországi onkológiai hálózatot kellene kialakítani, amely olyan egységekből áll, ahol az eszközök, a módszerek és a szakképzett személyzet rendelkezésre áll, hiszen nagyon hosszú a diagnosztika és a terápia, és ha ebből egy mozzanat hiányzik, az a beteg gyógyulásának esélyét rontja.

Magyarországon adott a centrum, az Országos Onkológiai Intézet, e köré kell megszervezni a regionális centrumok rendszerét, ehhez pedig csatlakozhatnának a megyei ellátóhelyek - emelte ki Kásler Miklós. Hozzátette: ehhez minden szükséges elméleti anyag megvan.

Eddig a szakmai és politikai presztízs, a gazdasági és egyéni érdekek ütközése miatt nem valósult meg a centralizáció - vélekedett a főigazgató, aki szerint be kellene látni, hogy a betegnek nem az az érdeke, hogy rosszabb eséllyel kezdje el a kezelést a nagyon közeli intézményben, hanem az, hogy olyan gyógyintézményekben végezzék a kezelést, ami a legjobb esélyt adja a gyógyulásra.

Az ellátórendszer változóan fejlesztett és felszerelt, nagy különbségek vannak technikai, módszerbeli és személyi feltételeket illetően - sorolta a problémákat a főigazgató.

Kásler Miklós szerint jelenleg a betegeknek sokat kell utazniuk, éppen ezért kell centrumokat kialakítani, ahol minden egy helyen áll rendelkezésre. További előnyt jelentene, hogy a tapasztalat is nagyobb lenne a speciális rákcentrumokban, gazdaságosabban lehetne a drága műszereket használni, míg a gyógyszeres vizsgálatoknál egy helyen azonos feltételek között sok beteget lehetne egy-egy klinikai vizsgálatba besorolni - fejtette ki.

A centralizáció uniós támogatást élvez, és Nyugat-Európában is ebbe az irányba mozdultak el - közölte az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk