INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Dávid Ibolya pártmutyiról beszélt, az egyik új rádió viszont feljelentette

InfoRádió / MTI
Az MDF szerint nemzetközileg lejáratja Magyarországot a kereskedelmi rádiók frekvenciapályázata, a Fidesz szerint viszont csak az MDF és az SZDSZ által kreált botrányról és alaptalan vádaskodásokról van szó. Az egyik új kereskedelmi rádiót üzemeltető cég rágalmazás miatt jelentette fel az MDF elnökét.

Dávid Ibolya szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a pályázat üzenete a befektetőknek és az egész világnak, hogy Magyarországon a törvényekkel szemben ilyen eljárást meg lehet engedni.

Hozzátette: az elmúlt hetekben több hasonló eset is történt, például a pécsi vízmű "foglalása". Ezek azt mutatják a világnak, hogy Magyarországon át lehet lépni szerződésen, fel lehet rúgni a törvényeket és a verseny szabadságát felül lehet írni "pártmutyikkal". "A két másik külföldi tulajdonú rádióállomás arról számolt be, hogy a pályázati eljárás kezdete előtt olyanok keresték meg őket, akik a két párt képviselőinek mondták magukat és felajánlották, meghosszabbítják engedélyeiket, ha a pártok megkapják a cég tőkéjének 50 százalékát" - idézte a pártelnök a Financial Timesban megjelent cikket.

A párt ismételten felkéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság a jogerős bírósági döntésig függessze fel az eljárást, ne adja ki az új rádiók működéséhez szükséges engedélyt.

A Fidesz szerint kreált botrány tört ki a kereskedelmi rádiók frekvenciapályázata körül, alaptalanul vádaskodik az MDF és az SZDSZ.

"Egyes hazai és külföldi pénzügyi körök kijáró pártokká silányítottak két magyar történelmi, rendszerváltó pártot, az MDF-et és az SZDSZ-t" - áll a Fidesz szóvivőjének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szijjártó Péter szerint "ez a két párt bizonyos gazdasági körök, érdekcsoportok pénzügyi érdekeinek a szószólója lett, és ennek keretében alaptalanul vádaskodik, összeesküvés-elméleteket gyárt. Ez szomorú dolog."

Rágalmazás miatt feljelentette Dávid Ibolyát az egyik új kereskedelmi rádiót indító cég - közölte a cég jogi képviselője. Futó Barnabás ügyvéd elmondta: pénteken benyújtott feljelentésük szerint becsületsértő volt az MDF elnökének napokban közzétett nyílt levele, amely többek között azt tartalmazta, hogy szabálytalan pályáztatás és politikai korrupció eredményeként nyerték el a frekvenciákat, pártrádiókat fognak üzemeltetni, vállalt kötelezettségeiket pedig nem teljesítik.

Az ORTT múlt szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

A döntés miatt Majtényi László ORTT-elnök október 29-én lemondott posztjáról. A Sláger Rádió mellett a Danubius Rádiót üzemeltető társaság is keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az ORTT ellen.

A címlapról ajánljuk