eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tovább gördül-e a vasutassztrájk? - a nap legfontosabb hírei

Hétfőn folytatódnak az egyeztetések a vasúti közlekedés átalakításáról. Megkapja az állami garanciát a szükséges hitel felvételéhez a Balatonring spanyol beruházója. Csaknem 20 milliárd forinttal emelkedett a 4-es metró összköltsége. A nap legfontosabb hírei.

Tovább gördülhet

Hétfőn folytatódnak az egyeztetések a vasúti közlekedés átalakításáról a kormány és a szakszervezetek között. Az öt reprezentatív vasutas érdekképviselet a tárgyalások eredményétől teszi függővé, hogy tervez-e a jövőben hosszabb idejű munkabeszüntetést. Délelőtt a kétórás figyelmeztető sztrájk idején gyakorlatilag az ország teljes hálózatán leállt a személyszállító vonatok közlekedése. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra: az érdekképviseletek a tervezett 40 milliárd forintos forráselvonás ellen tiltakoznak, valamint azt is követelik, hogy a kormány vonja vissza a 33 mellékvonal bezárására vonatkozó tervét.

Állami garanciával épül a ring

Megkapja az állami garanciát a szükséges hitel felvételéhez a sávolyi gyorsasági-motoros-versenypálya spanyol beruházója, így a válság ellenére megépülhet a Balatonring, amely 2019-ig nyerte el a MotoGP versenyek rendezési jogát. Ezt Ujhelyi István és Suchman Tamás, a kiemelt beruházás két mentora jelentette be Sávolyon. Suchman Tamás, a térség szocialista országgyűlési képviselője, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az InfoRádióban elmondta: a kormánydöntés értelmében maximum 15,3 milliárd forint értékben vállal garanciát az állam, ami 80 százaléka a szükséges hitelnek.

Fidesz-nem a gázáremelésre

Ismét elutasította a gázár növelésének tervét a Fidesz, miután az egyik gazdasági lap azt írta: szakértői vélemények szerint januárban drasztikusan drágulhat az energiahordozó. Szíjjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője azt mondta: családok százezreit teheti tönkre egy esetleges újabb gázáremelés. Korábban a Világgazdaság arról számolt be, hogy a jövő év elején a piaci okokkal magyarázhatónál sokkal nagyobb gázáremelésre lesz szükség amiatt, hogy most októberben indokolatlanul magas, átlagosan 10 százalékos volt a csökkentés.

Magyar erősítés

Két Mi-17-es típusú helikoptert küld Afganisztánba a magyar honvédség 2011-ben - jelentette be a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt hozzátette: a gépekkel 30 főnyi kezelőszemélyzet is utazik a közép-ázsiai országba. A miniszter elmondta, hogy Magyarország több más NATO-tagállammal összefogva, a megfelelő logisztikát közösen biztosítva küldhet helikoptereket Afganisztánba.Módosul a KRESZ

Legkorábban december 1-től változhatnak a közlekedési szabályok, miután még mindig nem zárultak le a tárgyalások a KRESZ módosításáról. Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: az önkormányzatokkal alapos egyeztetésekre van szükség, mivel a módosítások több feladatot is adnak a helyhatóságoknak, például az iskolabuszokkal kapcsolatban. Hozzátette: egyeztetik még a kerékpárosokat érintő szabályokat is. A KRESZ módosítása így az eredeti tervekhez képest több hónapot csúszik.

Kevesebb jut Budapestnek

15-25 milliárd forint elvonását tervezi a kormány Budapesttől - közölte Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a központi költségvetés hatásairól tartott tájékoztatón. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta: eszerint az intézmények 5-7 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak; emiatt kevesebb feladatot láthatnak el, vagy ugyanannyit, de rosszabb minőségben. Demszky Gábor főpolgármester arról beszélt, hogy Budapest kész áldozatot vállalni, de csak akkor, ha az nem veszélyezteti az adótermelő képességet.

Még drágább a 4-es metró

Csaknem 20 milliárd forinttal emelkedett a 4-es metró összköltsége a most elkészült negyedéves jelentés alapján. Az Index birtokába került összegzés szerint ennek oka a kisebb uniós támogatás, az áfaemelés és az árfolyamváltozás. Az augusztusi felülvizsgálat az I. és a II. szakasz együttes projektköltségét az eddigi 516,8 milliárd forint helyett 533,2 milliárdra teszi.

Uniós pénzből parkolót

Budapesten megkezdte az első uniós forrásból épülő P+R parkoló kialakítását Rákoshegy vasútállomáson a Parking Kft. A Fővárosi Önkormányzat cége által vezetett konzorcium kétezer új parkolóhelyet létesít a következő években a fővárosban és környékén. A parkolókat az autósok ingyen vehetik majd igénybe.

Soros terve

Új közgazdaságtudományi intézményt hozna létre Soros György. A magyar származású amerikai üzletember a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásának végén jelentette be, hogy 10 éven át összesen 50 millió dollárt szán az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézete működésére, amely kutatások, workshopok házigazdája lehet, otthont adna alternatív gazdasági elméletek kidolgozásának és oktatási feladatokat is ellátna.

Nem engedik el Mikóczyt

Romániában előzetes letartóztatásban marad Mikóczy Zoltán, a világhírű versenyló, Overdose tulajdonosa, és magyar üzlettársa, miután szabadlábra helyezési kérelmüket elutasította a nagyváradi bíróság. A szlovák állampolgárságú férfit és magyar társát a múlt héten arra hivatkozva tartóztatták le a román hatóságok, hogy el akarták vinni romániai hitelezőik elől a felszámolás alatt álló egykori húsipari cégük gépeit.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×