eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Az iskolai erőszak nem csupán pedagógiai probléma"

Két héten belül nyilvánosságra hozzák annak az egyéves felmérésnek az eredményét, amelynek során diákok és tanárok ezreit kérdezték meg az iskolai erőszakról - tájékoztatta az InfoRádiót az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos szerint a tanárok eszköztelenek az agresszióval szemben, ezért több terület szakembereinek kell a segítségükre sietniük.

Négyezer diákot és kétezer tanárt kérdeztek meg az iskolai erőszakról abban a reprezentatív felmérésben, amelynek eredményeit rövidesen nyilvánosságra hozzák a készítők - mondta az InfoRádiónak az oktatási jogok országgyűlési biztosa.

Aáry-Tamás Lajos szerint az adatok ismeretében ki lehet dolgozni a helyi és regionális stratégiákat a probléma enyhítésére, és a politikusok, döntéshozók is számára is világossá válik, hogy a kérdést érdemes strukturáltabban kezelni.

"Talán elérhetjük, hogy a közeljövőben a helyi együttműködések kialakulása nyomán létrejöhessen Magyarországon az iskolai agresszió mértékét minimalizálni lehessen, ha már felszámolni lehetetlen azt" - magyarázta a biztos.

A tanárok arról panaszkodnak, egyedül nem tudják kezelni az ilyen jellegű problémákat. Aáry-Tamás Lajos szerint, ha a felmérés önmagában nem is, az annak nyomán meginduló párbeszéd segíthet megtalálni azokat, akik segíthetnek a pedagógusoknak.

"Egyet kell érteni a tanárokkal, amikor azt mondják, hogy eszköztelenek az iskolai agresszió kezelésében, az erőszak ugyanis nem csupán pedagógiai, annál sokkal komplexebb probléma" - hangsúlyozta a biztos.

Hozzátette: felveszi a kapcsolatot a társszakmák képviselőivel, a gyermekjóléti szolgálatok munkatársaival, a családsegítőkkel, az ügyészekkel, a bírákkal, az orvosokkal, az egyházakkal, a sportvezetőkkel és a kriminológusokkal, akik mind nyitottak arra, hogy segítsék a tanárokat.

A problémakezelésben helye van a gyerekeknek, az ifjúsági szervezeteknek és a szülőknek is - fűzte hozzá Aáry-Tamás Lajos.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×